29 noiembrie 2022, 12:00 Realitatea moldovenească views 1794
Prețul energiei procurate de pe bursa din România a ajuns la 231 euro/MWh
29 noiembrie 2022, 12:00 Realitatea moldovenească views 1794

Prețul energiei procurate de pe bursa din România a ajuns la 231 euro/MWh

Prețul mediu ponderat pentru un MWh de energie electrică procurat de pe bursa din România timp de o lună a constituit 231 de euro, anunță SA Energocom.

Este de circa trei ori mai scump decît costul energiei cumpărate anterior de la Moldgres și din Ucraina.

Potrivit furnizorului central, de cînd SA Energocom a început să cumpere electricitate de pe OPCOM (compania statului român creată pentru liberalizarea pieței de energie electrică), întreprinderea a achiziționat timp de o lună, curent electric în valoare totală de 51,6 milioane de euro, transmite Mold-street.com.

Aceste procurări zilnice constituie 2/3 din necesarul Republicii Moldova, fiind și cele mai costisitoare achiziții din domeniu, explică Energocom. Astfel ele sînt de circa trei ori mai scumpe decît achiziţiile anterioare de la Centrala Termoelectrică Moldovenească.

„Pînă nu demult Republica Moldova a avut acces la surse de energie ieftină, dar războiul din Ucraina și limitarea volumelor de gaze livrate Moldovei ne-a obligat să identificăm alte surse, cea mai apropiată piață fiind cea din România”, spune directorul interimar al SA Energocom, Victor Bînzari.

Managerul susţine că pe OPCOM toate prețurile sînt transparente şi toți producătorii de energie vînd cu același preț către OPCOM, iar ulterior operatorul vinde această energie către cumpărători.

Toți achită același preț pentru fiecare interval de oră, afirmă managerul Energocom.

Potrivit Energocom şi datelor de pe platforma energy.live, care oferă acces gratuit la cele mai recente prețuri la energie electrică din Europa pentru segmentul zilei următoare, în ultimele zile se atestă o creștere a cotaţiilor pe OPCOM, la fel ca și în toate țările europene.

„În primul rînd, sînt factori sezonieri - mai aproape de iarnă cererea este în creștere. De asemenea, războiul din Ucraina și afectarea sistemului energetic din țara vecină a perturbat prețurile din regiune”, explică Energocom.

Astfel dacă la începutul lunii noiembrie preţul pentru ziua următoare la OPCOM oscila între 124 şi 218 euro pentru un MWh, apoi în ultimele zile a trecut de 300 euro şi pentru 29 noiembrie preţul este deja de 359 euro pentru un MWh.

Amintim că pentru a avea acces la piața de energie electrică din România, SA Energocom a trebuit să deschidă o sucursală, să obțină licența de trading de la ANRE din România, să dețină conturi și garanții bancare în una din băncile române, să se înregistreze la piața de echilibrare, să semneze contracte cu transportatorii, să se înregistreze la platforma de rezervare a capacităților transfrontaliere și să se înregistreze la bursă.

Licența obținută într-o țară UE facilitează înregistrarea pe alte piețe din țările membre. Acum SA Energocom este în procedură de a obține licență în Bulgaria, fiind totodată interesată și de alte piețe din regiune. În plus, întreprinderea caută să identifice și alți parteneri pentru semnarea contractelor bilaterale, precizează Energocom.

Amintim că, pînă în octombrie 2022, circa 70-80% din necesarul de energie era asigurat de Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres), dar după reducerea livrărilor de gaze de către Gazprom centrala nu mai furnizează curent electric.

Un alt factor este bombardarea sistematică şi distrugerea infrastructurii energetice din Ucraina, care a afectat şi sistemul energtic moldovenesc, lăsînd milioane de oameni în întuneric.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
3002 locuitori

Crocmaz este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Crocmaz este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Ștefan Vodă și la 128 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3002 oameni. Satul Crocmaz a fost menționat documentar în anul 1595.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.