28 noiembrie 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 2136
R. Moldova a aderat la programul LIFE: Care sînt oportunitățile
28 noiembrie 2022, 14:00 Realitatea moldovenească views 2136

R. Moldova a aderat la programul LIFE: Care sînt oportunitățile

Prim-ministra Natalia Gavrilița și Comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, au semnat, sîmbătă, 26 noiembrie, Acordul privind participarea Republicii Moldova la Programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice LIFE.

LIFE este singurul program al Uniunii Europene dedicat exclusiv mediului, care are obiectivul de a contribui la tranziția către o economie durabilă și eficientă, bazată pe surse regenerabile de energie și pe principiile economiei circulare, precum și pentru protejarea naturii, îmbunătățirea calității aerului și a apei și la intensificarea epurării apelor reziduale, transmite Mold-street.com.

Programul LIFE include inițiativele și proiectele Uniunii Europene pentru cercetare, inovare și programele de finanțare la scară largă.

Șefa Guvernului de la Chișinău a subliniat importanța Programului LIFE și a încurajat instituțiile publice și private, dar și organizațiile din societatea civilă să-l acceseze.

„Acest program ne va ajuta să implementăm tehnici inovatoare și bune practici în domeniul mediului înconjurător și schimbărilor climatice care să contribuie la dezvoltarea unei economii circulare, rezistente și neutre din punct de vedere climatic, care va rezulta în reabilitarea ecologică a mediului înconjurător”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit a salutat aderarea țării noastre la Programul LIFE, afirmînd deschiderea Uniunii Europene pentru a lucra împreună cu Republica Moldova pe politicile de mediu.

Virginijus Sinkevičius a enumerat și o serie de alte beneficii pe care le va aduce adeziunea Republicii Moldova la programul LIFE.

„Criza energetică, nivelul înalt de inflație și agresiunea Rusiei față de Ucraina sînt amenințări constante pentru această regiune, de aceea programul va ajuta să reducem dependența, să reducem poluarea, să ne îmbunătățim sănătatea și să ne pregătim economia pentru viitor. Este și o oportunitate pentru cetățenii Republicii Moldova, care fac parte din diverse organizații, de a primi suport în implementarea proiectelor ce țin de mediu și schimbările climatice, precum și e o șansă bună de a crea legături și schimburi de experiență cu organizațiile UE”, a declarat comisarul UE.

În iulie 2022, Comisia a lansat negocierile privind asocierea la LIFE cu mai multe țări din afara UE, inclusiv cu Republica Moldova, care permit acestor țări să se alăture programului prin acorduri bilaterale de asociere.

Aderarea la LIFE va ajuta Republica Moldova să promoveze tehnici, abordări și bune practici inovatoare de mediu și climă care vor contribui la o economie circulară, rezilientă la schimbările climatice și care protejează și restaurează natura.

Prin participarea la Programul LIFE, Republica Moldova va putea beneficia de finanțarea mai multor proiecte, care se referă la biodiversitate, economie circulară, tranziție către energia curată, precum și atenuarea și adaptarea la climă. Propunerile de proiecte vor putea fi depuse de entitățile publice, întreprinderile private, ONG-uri sau organizații ale societății civile.

Programul LIFE este singurul program al Uniunii Europene dedicat exclusiv mediului. Din 1992, LIFE a cofinanțat peste 5.600 de proiecte, iar pentru anii 2021-2027 este destinat un buget de 5,43 miliarde euro, ceea ce constituie 0,48% din bugetul total al UE.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , UE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
226 locuitori

Iliciovca este un sat din cadrul comunei Şalvirii Vechi, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Drochia și la 193 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 226 de oameni. Satul Iliciovca a fost menționat documentar în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.