24 mai 2013, 14:38 Realitatea moldovenească views 17121
24 mai 2013, 14:38 Realitatea moldovenească views 17121

România califică promovarea identității moldovenești drept o amenințare a integrității sale teritoriale


Foto: moldnews.md

România califică promovarea identității moldovenești drept o amenințare asupra integrității sale teritoriale. O declarația în acest sens a fost făcută pentru publicația Tribuna de către Consilierul Președintelui României pentru Afaceri Strategice şi Securitate Internaţională, Iulian Chifu, informează MOLDNEWS.

Potrivit funcționarului, stabilitatea statalității moldovenești este posibilă doar în cazul recunoașterii la nivel național a identității române, însă promovarea moldovenismului este calificată de București, drept o amenințare în adresa sa.

”Sîntem încă în situaţia în care avem o problemă de confuzie identitară la nivelul cetăţenilor Republicii Moldova care au rămas acasă şi nu au plecat la lucru peste hotare. Aici identitatea românească a majorităţii se confruntă cu teoriile stataliste – sîntem cetăţeni ai Republicii Moldova, deci ne putem numi moldoveni, chiar dacă limba e română. O numim limbă de stat, dar e doar o marcă regională, nu naţională – sau cu cele etniciste moldoveniste – cu multe variante, de la faptul că există o diferenţă etnică între români şi moldoveni, ba chiar moldovenii ar face parte din familia statelor şi limbilor slave”, a spus Chifu.

În opinia consilierului român ”orice construcţie statală e imposibilă şi consolidarea statului nu se poate face dacă nu există o variantă prin care să se asume faptul că e vorba despre aceeaşi identitate, că e descrisă ca românească sau „moldovenească”, şi că acest lucru nu presupune nici o presiune asupra legitimităţii existenţei statului Republica Moldova”.

”E greu de acceptat în România confuzia identitară pe baza teoriilor moldovenismului sovietic. E greu şi internaţional să explici cum poţi să te revendici a fi „moldovean”, cu referinţă la principatul Moldova, cînd de două ori mai mult teritoriu şi dublul populaţiei fostului principat e parte a statului naţional România”, menționînd că ”un număr important de locuitori ai fostului principat se află pe teritoriul Ucrainei”.

Totodată, consilierul a subliniat, că ”a discuta astăzi despre identitate moldovenească înseamnă revendicări teritoriale la adresa ambilor săi vecini”.

Cuvinte cheie:

Romania , Moldova , promovarea

Comentarii

 (1)
  • #1 shadow Răspunde Citează selecţia
    на вокзале в германии висит влакат "румын не воруй, лычше попроси". румын - это не национальность а диагноз. румынии в проекте еще не было когда было образовано государствыо молдова.спросите что думают немцы, болгары, венгры о румынии... румыны-позор европы и вы хотите идентифицировать себя с самой презираемой в европе нацией?это полное отсутствие национальной гордости.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
7570 locuitori

Corjeuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Corjeuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Corjeuţi este situat pe rîul Lopatnic, la o distanță de 25 km de oraşul Edineţ, la 21 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 7570 de oameni. Prima atestare documentară a satului Corjeuţi din ţinutul Hotin datează din anul 1618.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.