05 iulie 2022, 13:30 Realitatea moldovenească views 2951
AȘM, îngrijorată de reforma învățămîntului superior
Foto: asm.md
05 iulie 2022, 13:30 Realitatea moldovenească views 2951

AȘM, îngrijorată de reforma învățămîntului superior

Comunitatea științifică își exprimă regretul și îngrijorarea cu referire la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării cu privire la reforma cercetării și a învățămîntului superior.

Academia de Științe a Moldovei menționează că reforma anunțată de MEC, a fost elaborată fără transparență, fără opiniile experților și ale evaluatorilor naționali, precum și ale celor externi, nu au fost aduse la cunoștința comunității academice și nu au fost supuse dezbaterilor publice, se arată într-un comunicat.

AȘM consideră că integrarea științei și educației, învățămîntului superior, a mediului de afaceri este necesară pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova și se încadrează în strategia de dezvoltare a țării în diferite domenii. Proiectul propus, însă, este lipsit de viziune complexă asupra dezvoltării ulterioare a cercetării ştiinţifice în Republica Moldova și mecanismelor concrete de implementare.

Nu este clar modul în care vor fi consolidate legăturile între instruire şi cercetare în urma transferului la universităţi al institutelor de cercetare, care va fi statutul institutelor, al cercetătorilor și personalului auxiliar care deservește procesele de cercetare”, susțin reprezentanții AȘM.

Totodată, comunitatea științifică susține că nu sînt argumentate „beneficiile” pentru cercetători, „întrucît prezența unui „loc stabil de muncă, care nu va depinde doar de proiectele cîștigate sau realizate” poate fi asigurată și în cadrul institutelor de cercetare fortificate, al unor institute naționale”.

„Unul din „beneficiile pentru cercetători” ține de „șanse sporite de a accesa fonduri mai mari pentru cercetare, ei fiind parte a unei universități solide”, ceea ce este lipsit de argumente. Dimpotrivă, odată cu pierderea identității și a personalității juridice ale institutelor, accederea la fonduri și proiecte europene/internaționale devine mai dificilă, noile structuri fuzionate/absorbite de universități fiind lipsite de continuitate, identitate, tradiție în domeniul cercetării și de alte aspecte importante.

 Reforma din învățămîntul superior, prin comasarea mai multor universități și centre de cercetare, a fost anunțată pe 27 iunie, dar proiectul de hotărîre a guvernului a fost publicat joi și pus vineri, 1 iulie, în dezbaterea publică de ministrul educației, Anatolie Topală, care a precizat că scopul reformei este „modernizarea”.

Potrivit ministrului educației, reforma este necesară și pentru că numărul studenților s-a înjumătățit aproape în ultimii ani. „(...) cu 5-7 ani în urmă, în universitățile din Republica Moldova studiau circa 92 de mii de studenți, iar în prezent - doar 59 de mii de studenti”, a spus Topală.

Anatolie Topala a explicat că prin comasarea universităților – din 16 universități publice vor rămîne 11 – și includerea unor centre de cercetare și inovaței în noile structuri, se va ajunge la un învățămînt superior performant, inclusiv la nivel internațional.

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
4151 locuitori

Cocieri este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cocieri şi Vasilievca. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Dubăsari și la 54 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4151 de locuitori. Satul Cocieri a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.