|
Șeful IGP a vorbit despre salariile polițiștilor și supradeficitul de personal
Salariul minim lunar al unui polițist începător în R.Moldova este de 6000 de lei.
Declarația a fost făcută de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, la emisiunea „Cutia Neagră PLUS”, de la TV8.
Viorel Cernăuțeanu susține că corupția din sistem poate fi stopată printr-o motivație financiară, iar acest fapt a fost demonstrat odată cu instituirea stării de urgență.
„Corupția ar putea fi stîrcită printr-o motivație financiară, nouă ni s-a demonstrat asta în situația de urgență. Noi suntem cei mai prost salariați. În această perioadă, reieșind din intensitatea muncii, cu suportul conducerii Guvernului și a Ministerului am beneficiat de un suport pentru intensitate. În această perioadă s-a atestat o creștere foarte ridicată de declarații sau denunțări din partea polițiștilor pe care cetățenii au încercat să-i corupă”, a declarat șeful IGP.
Referitor la salarizarea angajaților, Cernăuțeanu a declarat: „Dacă vorbim de un începător, un simplu polițist care vine să lucreze pentru prima dată în poliție ca ofițer, salariul este de la 6000 de lei”. Cu toate acestea potrivit șefului IGP, salariul variază în funcție de treapta la care se află angajatul.
„Pentru cei care au cinci, șase ani munciți nu se schimbă tabloul mult, poate așa o schimbare esențială este pentru cei care au lucrați mai mult de 20 de ani, deoarece acele șase trepte de salarizare se adaugă pentru calcularea salariului în funcție de anii lucrați. Cea mai mare treaptă de salarizare este treapta a șasea la care poți ajunge doar după 20 de ani. Salariul crește cu circa 4000 de lei”, a precizat Cernăuțeanu, afirmînd că după 20 de ani lucrați în sistem, un polițist ar putea ridica un salariu de circa 10 mii de lei.
Întrebat cum rămîn să muncească unii angajați cu acest salariu în Republica Moldova, ținînd cont de prețurile și costurile cotidiene, Viorel Cernăuțeanu a declarat că unii o fac din dorință și din patriotist, care nu ține prea mult din păcate.
„Există unele persoane care o fac din dorința și implicare sau chiar din patriotism, dar nu ține mult acest entuziasm. La o perioadă, în special atunci cînd se căsătoresc, sau apare un copil în familie, atunci apar și primele întrebări, iar noi sîntem nevoiți la unii angajați să le permitem o perioadă de timp pentru a pleca în concediu la unele lucrări sezoniere. Acest lucru le permite să-și asigure un venit. Avem un deficit foarte mare de angajați în toate direcțiile, pornind de la ofițeriii de sector, ofițeri de patrulare, ofițeri de investigații, deoarece salariul nu este pe măsură”, a conchis șeful IGP.
Cum justifică acesta faptul că unii polițiști din Republica Moldova dețin în proprietate mașini de mii de euro, Cernăuțeanu a afirmat că „subiectul poate fi discutat de la caz la caz”.
„Eu nu vreau să vin cu justificări cu ce mașini vin colegii mei la serviciu, pentru asta am spus că de la caz la caz trebuie să analizăm subiectul. Avem o mare parte au muncit peste hotare și s-au întors înapoi, fie chiar dacă nu ne place să auzim această frază, dar au fost cumva ajutați de părinți sau rude care sînt aflate peste hotare”.
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1656
- Populația:
- 2730 locuitori
Hagimus este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Hagimus este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Căușeni și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2730 de oameni. Satul Hagimus a fost menționat documentar în anul 1656.
Comentarii
(0)