|
Foto: chisinău.md |
Cum funcționează unica școală pentru copiii speciali din Moldova
În Moldova există o singură școală pentru copii speciali cu predare în limba rusă - școala auxiliară Nr. 6, care activează în Chișinău și în care învață în principal copiii cu autism.
După cum a spus directoarea instituției, Svetlana Danilenko, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițkaia-Pahomova de al postul de televiziune NTV-Moldova, anul trecut școala auxiliară Nr. 6 a împlinit 50 de ani, iar acum cinci ani s-a mutat într-o clădire nouă din capitală, care s-a transformat semnificativ în 4 ani datorită oamenilor buni cu inimă mare, transmite Noi.md.
"Acum avem săli de clasă noi, mobilier nou. Întreaga școală este computerizată. Anul trecut a fost reparată fațada școlii, amenajat un teren de joacă frumos și unic, care a fost dăruit de primarul orașului pentru copiii noștri speciali", a spus directoarea școlii auxiliare Nr. 6 din mun. Chișinău, Svetlana Danilenko.
Potrivit acesteia, acest teren de joacă a fost special conceput pentru copii speciali, astfel încît acesta să le poată asigura nu numai o dezvoltare fizică, ci și o satisfacție morală.
"Acest teren de joacă unic are pardoseală din iarbă artificială. Totul este minunat acolo. Copiii se pot juca acolo anul împrejur. Nu numai că aleargă și sar aici, dar și se antrenează. Totul a fost făcut pentru a dezvolta abilități motorii mici și generale. Există leagăne, tobogane sigure. Copiii învată între clasa 1 pînă într-a 9-a. În prezent, în școala noastră există 13 clase, în care învață 115 copii. pe terenul de joacă, în afară de exercițiile fizice, copiii pot învăța litere, cifre și pot studia obiecte interdisciplinare. Există un complex unic conceput special pentru copiii deosebiți. Deoarece există copii în scaune cu rotile, a fost prevăzută o intrare cu rampă pentru ei. Totul a fost făcut perfect. Acesta este un complex miracol!", a subliniat Svetlana Danilenko.
Ea a spus că școala în sine are o ospătărie minunată, unde au fost instalate robinete cu senzori, există apă caldă, uscătoare silențioase, ceea ce este important pentru copiii autiști care se tem de zgomot. Școala oferă gratuit trei mese pe zi tuturor elevilor. În bucătăria bine echipată se coace pîine, chifle și sînt servite pîrjoale gîtite la abur. Copiii mănîncă carne în fiecare zi și, indiferent de perioada anului, salate și fructe.
La școală, se desfășoară ore individuale și de grup în sălile de kinetoterapie și logopedie, iar în camerele terapeutice după-amiază, copiii se relaxează. În școala funcționează sistemul de clasă. Toți copiii învață din clasa întîi cu un singur profesor care le predă la toate materiile din clasa 1 pînă în a 9-a, în afară de educația fizică, educația tehnologică și muzica. Acest lucru le este convenabil părinților, copiilor și învățătorului care cunoaște copiii de la bun început și îi învață totul de la elementele de bază.
Directoarea școlii auxiliare Nr. 6 din mun. Chișinăul a menționat că, din păcate, în școalile secundare obișnuite, din păcate, nu există specialiști și bază materială și tehnică necesară pentru învățarea unor astfel de copii speciali, iar în majoritatea cazurilor școlile le propun doar învățămînt la domiciliu, care nu înseamnă nici adaptare, nici socializare, nimic, iar copiii încep să degradeze și mai mult.
Părinții copiilor care studiază la școala auxiliară Nr. 6 observă că sînt mulțumiți de tot și sînt foarte bucuroși că au venit la această școală.
"Ne plac foarte mult toți specialiștii, profesorii, patologii de vorbire, kinetoterapeutul, logopedul. Nici măcar nu ne-am gîndit să mergem la o școală generală, pentru că copilul nostru nu vorbește, este autist. Prin urmare, am înțeles că ar fi mai bine aici, la această școală. Sînt foarte mulțumită și nu regret, sînt fericită", a remarcat una dintre mame.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1963
- Populația:
- 1369 locuitori
Sadovoe este un sat şi comună în subordinea administrativă a municipiului Bălţi. Sadovoe este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Bălți și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1369 de locuitori. Satul Sadovoe a fost oficial înregistrat în anul 1963.
Comentarii
(0)