|
Fostul deputat Sergiu Sîrbu a fost reținut de procurori
Ex-deputatul Serghei Sîrbu a fost reținut miercuri, 2 februarie, pentru 72 de ore în dosarul celor 13 foști deputați transfugi, bănuiți de îmbogățire ilicită. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurora Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare din cadrul Procuraturii Generale (PG).
Ex-deputatul democrat a fost reținut în același dosar în care figurează cei 13 foști deputați transfugi printre Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc și Anatolie Zagorodnîi, bănuiți de îmbogățire ilicită.
Patru foști deputați comuniști, Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc și Anatolie Zagorodnîi, din cei 13 cercetați pentru îmbogățire ilicită au fost reținuți miercuri, 2 februarie, pentru 72 de ore în urma perchezițiilor efectuate de către procurorii anticorupție la domiciliile lor.
Patru foști deputați din cei 13 cercetați pentru îmbogățire ilicită, reținuți pentru 72 de ore
Potrivit surselor ZdG cei patru ex-deputați sînt bănuiți că au negociat tranziția colegilor lor de la Partidul Comuniștilor din R. Moldova la Partidul Democrat.
La 1 decembrie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a încheiat procedura de control a averii pe numele fostului deputat din Parlamentul R. Moldova Serghei Sîrbu și a emis act de constatare. În actul de constatare, inspectorul de integritate a dispus confiscarea „averii nejustificate” în sumă de 1,9 milioane de lei în folosul statului. Inspectorul de integritate a remis denunțuri către Procuratura Generală și Serviciul Fiscal de Stat. PG a fost sesizată pe aspectele penale ce vizează falsul în declarații, îmbogățire ilicită, spălarea banilor și utilizarea contrar destinației a mijloacelor de împrumut.
În nouă ani Serghei Sîrbu a schimbat patru formațiuni politice. Pentru prima dată Sîrbu ajunge în Parlament în anul 2012, pe listele PCRM, iar la scurt timp trece la PDM. După ce în iunie 2019, PDM a pierdut puterea, Sîrbu a participat la crearea fracțiunii PRO Moldova. În cîteva luni însă părăsește și PRO Moldova și formează, împreună cu alți deputați ex-democrați și cei ai Partidului ȘOR platforma parlamentară Pentru Moldova.
În 2019, pe numele lui Sîrbu a fost pornită o cauză penală, acesta fiind bănuit de corupere activă în privința unui deputat comunist pentru a părăsi formațiunea. Ulterior, dosarul a fost clasat.
în 2021 ZdG a scris că în ultimii doi ani, familia candidatului a avut venituri cumulate de circa 820 de mii de lei și donații de 20 de mii de euro. Pe lîngă averea dobîndită în 2020, familia deputatului mai are în proprietate două apartamente, estimate la 1,2 milioane de lei. În 2021, acesta a primit drept donație două automobile a căror valoare totală se ridică la 1 milion de lei. Mașinile erau deținute anterior în posesie de soții Sîrbu.
Sursa:
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1534
- Populația:
- 863 locuitori
Grăseni este un sat din cadrul comunei Todireşti, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ungheni și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituiae 863 de oameni. Satul Grăseni a fost menționat documentar în anul 1534 cu denumirea Greceni.
Comentarii
(0)