25 ianuarie 2022, 14:45 Realitatea moldovenească views 2476
Președintele Uniunii Cineaștilor, în apărarea lui Sergiu Prodan
25 ianuarie 2022, 14:45 Realitatea moldovenească views 2476

Președintele Uniunii Cineaștilor, în apărarea lui Sergiu Prodan

Președintele Uniunii Cineaștilor (UCM), Virgiliu Mărgineanu, a sărit în apărarea ministrului Culturii, Sergiu Prodan, după ce acesta a fost acuzat că și-ar fi favorizat fratele la acordarea indemnizațiilor de merit, oferite de Comisia Națională de profil la începutul acestui an.

Mărgineanu, și el membru al Comisiei Naționale pentru acordarea indemnizațiilor de merit, a declarat că cererea fratelui ministrului, Vadim Prodan, a fost înregistrată la UCM și discutată la ședința Consiliului UCM cu mult timp înainte ca Sergiu Prodan să devină ministru, notează Noi.md cu referire la replicamedia.md.

„Îmi permit să intervin, în calitatea mea de președinte al Uniunii Cineaștilor din Moldova și de membru al Comisiei Naționale pentru acordarea indemnizațiilor de merit, și să confirm cele precizate de către Domnul Ministru Sergiu Prodan. Mai mult ca atât, cererea domnului Vadim Prodan a fost înregistrată la UCM și discutată la ședința Consiliului UCM mult înainte ca domnul Sergiu Prodan să devină Ministru. Aceste date pot fi confirmate în baza Proceselor verbale ale Consiliilor UCM”, a scris Mărgineanu pe o rețea de socializare.

Amintim că astăzi, mai devreme, regizorul Valeriu Jereghi l-a acuzat pe ministrul Culturii, Sergiu Prodan, că ar fi admis conflict de interese cu fratele său, regizorul Vadim Prodan, după ce Comisia Națională, în componența căreia intră și ministrul, i-a acordat fratelui său indemnizația de merit din bugetul de stat, care se acordă pe viață, echivalentă cu salariul mediu pe economie.

Sergiu Prodan a respins acuzațiile. El a spus că s-a abținut de la dezbateri și votare privind includerea dosarului fratelui său în lista propunerilor, după care a declarat conflict de interese din prima ședință a Comisiei Naționale pentru acordarea indemnizațiilor, suspendându-și calitatea de membru.

Mai mult, pe lângă declarația oficială, Sergiu Prodan a publicat și un comentariu personal în care a declarat că, fiind de mult timp membru al Comisiei respective, a avut „onoarea” de a-l promova și pe Valeriu Jereghi, alături de „personalități notorii din Cinematografia Națională”, la acordarea indemnizației în anul 2016.

„Îi doresc dlui Jereghi multă sănătate și să se bucure în continuare de indemnizația de merit acordată în 2016. Vreau să-l asigur, că l-am înaintat atunci doar în baza meritelor dumnealui ca artist și nicidecum în baza rugăminților și insistențelor dumnealui. Iar atunci când scrie în spațiul public, să opereze cu fapte, așa cum îi stă bine unei persoane cu merite în domeniu, și nu cu minciuni”, a scris Prodan.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
170 locuitori

Valea Rădoaiei este un sat din cadrul comunei Nicolaevca, raionul Floreşti. Localitatea Valea Rădoaiei se află la distanța de 22 km de orașul Florești și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 170 de oameni. Satul Valea Rădoaiei a fost întemeiat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.