|
În curtea Ministerului Apărării se construiește o biserică din lemn
O biserică din lemn cu hramul lui Ștefan cel Mare și Sfînt, se construiește în curtea Ministerului Apărării al Republicii Moldova.
„Lăcașul se înalță din dorința cadrelor militare, a militarilor înrolați, dar și cu scopul de a completa și oferi efectivului Armatei Naționale susținerea duhovnicească de care necontenit este nevoie spre întărire sufletească pentru a putea urma sfatul Măriei Sale, Ștefan, de a fi Strajă la hotare” se arată într-un comunicat al arhimandritului Nicolae (Roșca), duhovnic al Mănăstirii Ciuflea și președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării și Organele de Drept, care gestionează lucrările de construcție a Catedralei Memoriale, informează IPN.
Pînă în prezent, angajații Ministerului și ai instituțiilor subordonate, printre care Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” sau Agenția pentru Știință și Memorie Militară au putut oferi benevol salariul pe o zi ca jertfă pentru ridicarea bisericii. „La moment, construcția se află la etapa de acoperire cu continuare a turlei centrale și a clopotniței care necesită a fi finisate pînă la căderea zăpezii, deoarece construcția este ridicată din lemn și trebuie protejată de factorii climatici ce posedă un impact negativ asupra lemnului”, a precizat arhimandritul Nicolae Roșca.
Lemnul se prelucrează în mai multe etape: curățirea lemnului prin suflare cu nisip, astuparea rosturilor între bîrne, și ungerea cu ulei de in pentru a oferi rezistență în timp lemnului. Apoi urmează asamblarea ușilor și a ferestrelor în număr de 38, termoizolarea podelei ambelor nivele și placarea lor, asamblarea iconostaselor și a mobilierului bisericesc și alte lucrări ce vor apărea în timp.
Proiectul de construcție a bisericii este prevăzut în Planul de acțiuni comune privind promovarea educației spirituale și asistenței religioase a efectivului Armatei Naționale pentru anul 2021, semnat în luna noiembrie 2020 de Ministerul Apărării și Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove.
Se preconizează ca lucrările de construcție să fie finalizate anul viitor.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1429
- Populația:
- 2476 locuitori
Hiliuţi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Hiliuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 15 km de orașul Rîșcani și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2476 de oameni. Satul Hiliuți a fost menționat documentar în anul 1429.
Comentarii
(0)