02 noiembrie 2021, 10:30 Realitatea moldovenească views 2001
Elevii din Moldova vor trebui să recupereze cele șapte zile suplimentare din vacanța de toamnă
02 noiembrie 2021, 10:30 Realitatea moldovenească views 2001

Elevii din Moldova vor trebui să recupereze cele șapte zile suplimentare din vacanța de toamnă

Elevii din țară vor recupera cele șapte zile suplimentare din vacanța de toamnă pînă la finele primului semestru, iar „modalitatea de recuperare a conținuturilor curriculare proiectate pentru perioada dată va fi stabilită de fiecare instituție de învățămînt în parte”, a menționat șeful Direcției Educație, Andrei Pavaloi, în cadrul ședinței Primăriei, transmite unimedia.info.

„Orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate pînă la finele primului semestru, iar modalitatea de recuperare a conținuturilor curriculare proiectate pentru perioada dată va fi stabilită de fiecare instituție de învățămînt în parte, în funcție de capacitatea instituțională, resursele didactice disponibile și regimul de activitate.

Directorii urmează să stabilească în această săptămînă de comun acord cu cadrele didactice, părinții și elevii cum vor recupera orele din săptămîna curentă sau perioada extinsă a vacanței de toamnă”, a declarat Andrei Pavaloi.

„Cît privește revenirea copiilor la școală! Știu că majoritatea părinților sînt nedumeriți și nemulțumiți că școlile sînt închise. Am fost întrebat de foarte mulți și în multiple mesaje.

Știu că astăzi este organizat și un protest. Am comunicat cu unii membri ai comunității Părinți Solidari. Le-am spus că în acest caz Comisia Municipală nu poate face nimic, deoarece, decizia este luată de Comisia Națională și Ministerul Educației.

O altă decizie la nivel local ar însemna încălcarea legii în condiții de declarare a Stării de Urgență în țară. Am văzut și declarația Biroului regional pentru Europa al OMS care recomandă și cere țărilor să nu închidă școlile, că ar însemna un colaps pentru sistemul educațional. Noi nu putem să mai lăsăm copiii acasă. Ei au nevoie de socializare, de implicare, de ieșire în mediul lor obișnuit pentru a învăța. Nu putem să mai pierdem un an pentru copii. Deși cred că nu chiar ăsta a fost motivul pentru a închide școlile, deja avem un contract semnat cu Gazprom, poate totuși revedeți întoarcerea copiilor la școală în Chișinău. Gaz deja este, stimați colegi de la guvernare. Copiii stau acasă, închiși în case fără teme, nici măcar online nu fac lecții. Dacă copii ies la școală de luni, am solicitat ca instituțiile să fie încălzite începînd de la finele acestei săptămîni, ca elevii să aibă confortul termic necesar pentru a studia în clase”, a spus primarul capitalei, Ion Ceban.

Asociația „Părinți Solidari” au depuns o petiție la Guvern prin care cere anularea deciziei de prelungire a vacanței elevilor cu șapte zile.

Ministerul Educațieic și Cercetări a venit cu o reacție după ce un grup de părinți și-a exprimat dezacordul cu decizia autorităților de a prelungi vacanța de toamnă cu încă șapte zile.

Ministerul Educației și Cercetării a decis prelungirea vacanței de toamnă a elevilor, pentru „a preveni răspîndirea virusului Covid-19 și pentru asigurarea profilaxiei și securității în instituțiile de învățămînt primar, gimnazial şi liceal”. Conform Ordinului semnat de către ministrul Anatolie Topală, vacanța va dura 9 zile, în perioada 23.10.2021 – 31.10.2021.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

elevi , vacanta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
5094 locuitori

Ghidighici este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Ghidighici este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Chișinău Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 5094 de oameni. Satul Ghidighici a fost menționat documentar în anul 1610.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.