|
”Reforma” ajunge și la Modsilva
Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, anunță că agenția Moldsilva și întreprinderile a căror fondator este va fi reorganizată, deși, potrivit ei, „mafia pădurilor” s-ar opune. Cantaragiu propune ca întreprinderile silvice să fie transformate în instituții publice, iar cheltuielile de întreținere a pădurilor să fie asigurate din bugetul statului. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la postul național de radio.
Potrivit ei, în prezent, statul privește pădurea ca și marfă, resursă naturală care trebuie exploatată. „Pădurea este gestionată de întreprinderi silvice, iar întreprinderile acestea sînt agenți economici și misiunea lor este generarea de profit, ele nu au scopul de a proteja pădurea, dar de a o exploata”, transmite Noi.md cu referire la ecopresa.md.Astfel, ministra spune că se va reorganiza sistemul de gestionare a pădurilor, ca structură administrativă, dar și ca modalități de finanțare. Ea propune ca întreprinderile silvice să fie transformate în instituții publice. Potrivit ei, astfel, acestea vor putea utiliza resursele pădurii, să efectueze anumite lucrări silvice, dar nu în mod abuziv. „Asta nu va fi rentabil din punct de vedere economic, dar din punct de vedere al mediului e posibil de făcut. Atunci cheltuielile de întreținere, sînt asigurate de către bugetul statului”, susține ministra.
Totodată, ea a precizat că sînt și oameni care se opun reorganizării. „În domeniul silvic este mafia pădurilor care se opune, pentru că interesul lor economic este unul stric de clan, nu un interes social, pentru dezvoltarea societății”, afirmă Cantaragiu.
În cadrul aceleiași emisiuni, ministra Mediului a declarat că în ultimi zece ani, progresul pe care R. Moldova l-a atins în extinderea suprafețelor împădurite a fost de 0,2 procente. Ceea, ce potrivit ei, nu reprezentă un rezultat.Potrivit agenției Moldsilva, fondul forestier naţional constituie 12,7% din teritoriul țării. Majoritatea terenurilor acoperite cu păduri (87,2%) se află în proprietatea statului, restul fiind deţinute de primării (12,2%) şi doar 0,6% – de proprietari privaţi.
Agenţia „Moldsilva” este autoritatea administrativă centrală în domeniul silviculturii și cinegeticii, care îşi exercită funcţiile în contextul promovării politicii de stat în domeniu prin efectuarea lucrărilor de extindere,regenerare si conservare, reconstrucţia ecologică, folosirea raţională a resurselor forestiere, paza, protecţia şi dezvoltarea fondul naţional forestier și cinegetic. Obiectul de activitate al Agenţiei este gestionarea pe principii ecologice și în baza amenajamentelor silvice a fondului forestier şi cinegetic.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1620
- Populația:
- 12858 mii locuitori
Cimişlia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cimişlia. Amplasat pe malurile rului Cogîlnic, oraşul Cimişlia este situat la o distanţă de 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12858 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii Cimişlia datează din 1620. Datorită conlocuirii cu tătarii, denumirea localităţii a luat forma “Cimişlia” – denumirea tribului tătăresc ciumecili, care avea ca semn distinctiv o figură în formă de căuş. În timp, ciumecicili s-a transformat în Cimişlia.
Comentarii
(0)