22 iunie 2021, 09:30 Realitatea moldovenească views 1921
Declarație: ”Opinia românilor este mai importantă decît opinia Bruxelles-ului?”
Foto: izborsk.md
22 iunie 2021, 09:30 Realitatea moldovenească views 1921

Declarație: ”Opinia românilor este mai importantă decît opinia Bruxelles-ului?”

La Forumul diplomatic care a avut loc în weekend-ul trecut, ministrul de Externe al României a cerut Ucrainei să recunoască oficial limba moldovenească drept "inexistentă". Cu o reacția la această declarație a venit expertul politic Victor Borșevici, care într-un comentariu pentru portal Noi.md a spus că acest lucru e inacceptabil.

În opinia sa, această declarație a ministrului român este echivalentă cu a spune că limba ucraineană nu există, dar este un dialect al limbii ruse.

"Dacă limba moldovenească este un dialect, atunci și limba ucraineană este un dialect. Faptul este că limba moldovenească se regăsește în cronici mult mai devreme decît cea care a fost numită mai târziu limba română. E ca și cum nepotul se dezice de bunicul său. Nicăieri în cronicile din perioada lui Ștefan cel Mare nu găsim termenul de "românesc" și alte derivate ale acestuia. Cu toate acestea, dacă e să luăm în considerare faptul că moldovenii au fost cei care au întemeiat România modernă, bunicului ar trebui să-i fie obijduitor pentru nepotul său nerecunoscător", crede Borșevici.
Expertul a exprimat, de asemenea, opinia că România a hotărît să profite de instabilitatea politică din Ucraina.

"Limba moldovenească este înregistrată în UE ca limbă oficială a țării. Reiese că opinia românilor este mai importantă decît cea a Bruxelles-ului?"- a spus expertul.
Potrivit lui Victor Borșevici, noi trăim într-o perioadă în care societatea este manipulată, de aceea oficialii au hotărît să profite de acest lucru.

La vremea sa, Mîntuitorul a spus: "Iertă-i Doamne, că nu știu ce fac", a concluzionat Borșevici.

Vă reamintim că informații despre limba moldovenească, precum și despre dicționarul ruso-moldovenesc/român pot fi găsite pe site moldovenii.md

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

limba moldovenească

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1708
Populația:
2217 locuitori

Pelinei este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sătuc și Pelinei. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2217 oameni. Satul Pelinei a fost menționat documentar în anul 1708.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.