|
Surprize la vamă: De ce testele la antigenul SARS-CoV-2 nu îi scapă pe moldoveni de carantină?
În timp ce mai multe țări UE și non UE acceptă la intrarea în țară teste antigen SARS CoV-2 (testele rapide de diagnosticare a coronavirusului), autoritățile din Republica Moldova nu le acceptă ca dovadă pentru scutirea de obligativitatea de a sta în carantină în momentul intrării în țară.
O cititoare a portalului nostru de știri ne-a scris că la revenire din Germania, deși a făcut testul antigen SARS CoV-2 și avea rezultatul negativ, totuși la trecerea frontierei de stat polițiștii de frontieră i-au spus că va trebuie să stea în carantină timp de 14 zile pentru că autoritățile de la Chișinău nu recunosc testele antigen ca dovadă a neinfectării cu COVID-19.
”Am descoperit cu mirare că testele antigen nu sînt recunoscute în țara noastră. Asta în timp ce în majoritatea țărilor UE aceste teste sînt recunoscute și te scutesc de carantină. La noi din păcate e cu totul altfel. Cînd am mers în Germania am prezentat testul antigen și a fost recunoscut fără nici o problemă, la noi în schimb m-am trezit pusă în carantină. Nu înțeleg de ce?”, ne-a scris femeia.
Totodată aceasta a specificat că în Germania astfel de teste pot fi făcute gratuit aproape toate farmaciile din țară iar rezultatul vine pe mail însoțit de un cod QR care atestă veridicitatea certificatului. Cît privește testele moleculare Real Time PCR, acestea costă între 35 și 60 de euro iar rezultatele vin în minim 72 de ore. Asta în timp ce la intrare în Republica Moldova testul trebuie să fie făcut cu cel mult 72 de ore de la momentul traversării frontierei de stat. În cazul în care vrei să obții rezultatul testului PCR într-un timp mai restrîns atunci trebuie să scoți din buzunar între 80 și 130 de euro.
De menționat că în Republica Moldova să dai un test antigen SARS CoV-2 costă 350 de lei, pe cînd un test PCR - 800 de lei.
Contactat de Noi.md, Ştefan Gheorghiţă, şeful Secţiei supravegherea epidemiologică a gripei şi inspecţiilor respiratorii virale acute, din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, a declarat că testele antigen SARS CoV-2 nu sînt recunoscute în țara noastră la trecerea frontierei de stat, pe motiv că acestea nu oferă o precizie mare în depistarea virusului în perioada de incubare (14 zile) a infecție.
”Testele antigen SARS CoV-2 sînt acceptate în țara noastră doar pentru diagnosticul infecției COVID-19, ele sînt introduse în protocolul național, însă aceste teste nu sînt acceptate pentru revenirea în țară. Fiecare țară hotărăște pentru sine restricțiile care le impune. În Republica Moldova acestea nu sînt acceptate la intrarea în țară pe motiv că aceste teste nu depistează în toată perioada de incubație, 14 zile, virusul SARS CoV-2”, a declarat Gheorghiță.
De menționat că potrivit studiilor testele antigen sînt testele care detecteaza prezenta virusului SARS-CoV-2, depistand infectia activa COVID-19. Testele antigen sînt recunoscute în mai multe țări europene precum Germania, Franța, Portugalia, Italia ș.a, dar și în Ucraina sau România. Adesea, testele antigen sînt făcute de pasageri chiar în aeroport înainte de decolare.
Atît testele RT-PCR, cît si testele antigen fac parte din categoria testelor care pun în evidență prezența virusului, dacă acesta este prezent în organism.
Care sînt diferentele dintre testul RT-PCR și testul antigen?
Testul RT-PCR rămîne standardul în diagnosticarea infecției deoarece depistează cu acuratețe și eficiența infecția COVID-19, chiar înainte ca persoana să devina contagioasă. În timp ce testarea RT-PCR detectează chiar și cantități mici de virus, deoarece există posibilitatea amplificării materialului viral și are avantajul că rezultatele pot fi măsurate cantitativ, pentru testul antigen valoarea prag stabilită este de natură calitativa. Acest lucru înseamnă că este de preferat ca testul antigen să se efectueze la persoane simptomatice, care au probabilitatea cea mai mare de a avea o încărcătură virală mai mare.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1486
- Populația:
- 799 locuitori
Roşieticii Vechi este un sat din cadrul comunei Roşietici, raionul Floreşti. Satul Roșieticii Vechi, amplasat la gura Solonețului, un afluent al rîului Răut este situat la o distanță de 21 km de orașul Florești și 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 799. Menționat documentar în 1486.
Comentarii
(0)