Roşieticii Vechi, raionul Floreşti
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1486
- Populația:
- 799 locuitori
Roşieticii Vechi este un sat din cadrul comunei Roşietici, raionul Floreşti. Satul are o suprafaţă de circa 0.72 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.87 km. Satul Roșieticii Vechi, amplasat la gura Solonețului, un afluent al rîului Răut este situat la o distanță de 21 km de orașul Florești și 150 km de Chișinău. Menționat documentar în 1486.
Cuprins
[în sus]Populația
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 799 de oameni, dintre care 48.69% - bărbaţi și 51.31% - femei. Structura etnică a populaţiei arată astfel: 99.62% - moldoveni, 0.13% - ucraineni, 0.25% - ruşi.
[în sus]Sfera socială
Roșieticii Vechi este una din 20 de localități incluse în „Proiectul Dezvoltare Comunitară" din cadrul Programului de Dezvoltare Locala Integrată (PDLI). Locuitorii tuturor acestor localități rurale din Moldova au prilejul să-și compenseze parțial pierderile suferite în urma secetei. Pentru aceasta, primăriile identifică una sau mai multe probleme stringente cu care se confruntă localitatea și mobilizează locuitorii la munca în folosul comunității. Una din condițiile de participare în proiect este incadrarea în muncă a circa 100 de locuitori din categoria cea mai vulnerabilă din comunitatea respectivă. La lucrările de instalare a apeductului au participat 97 de familii din Roșieticii Vechi, iar în total de apeduct vor beneficia peste 2000 oameni din sat.
Satul Roșieticii Vechi este amplasat pe vîrf de deal și apele freatice sînt foarte adînci, la 30-40 de metri. Apa era adusă de o căruță cu cisterna, unele gospodării fiind la 2 kilometri de fîntînă. La 14 decembrie 2007 în satul Rosieticii Vechi a fost dat în exploatare un nou apeduct cu lungimea de 4.22 km. Acest eveniment se face remarcabil prin faptul că lucrările de instalare a țevilor apeductului au fost efectuate de înșiși locuitorii satului în 3 săptămîni, iar munca a fost remunerată de PNUD Moldova prin intermediul Primăriei Roșietici. Primaria a primit de la PNUD Moldova 20 mii USD, ea insăți contribuind cu 15% din această sumă sub formă de materiale pentru apeduct și alte contribuții nefinanciare.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1812
- Populația:
- 2868 locuitori
Tănătari este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Tănătari este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Căușeni și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2868 de oameni. Satul Tănătari a fost menționat documentar în anul 1812.
Comentarii
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.