13 iunie 2021, 13:00 Realitatea moldovenească views 2335
Patimi pentru «Guguță». Va apărea oare în grădina publică un nou bloc multietajat?
13 iunie 2021, 13:00 Realitatea moldovenească views 2335

Patimi pentru «Guguță». Va apărea oare în grădina publică un nou bloc multietajat?

De mai mulți ani în jurul terenului și a clădirii, în care altă dată era amplasată legendara cafenea «Guguță», în instanțele de judecată de nivel diferit au loc bătălii aprige. Teritoriul dat se află într-un loc istoric al Chișinăului, în imediata apropiere de parlament și la un pas distanță de toate facilitățile-cheie din centrul orașului.

Ultima decizie judecătorească permite construirea unui complex multifuncțional în grădina publică ”Ștefan Cel Mare”, temelia căreia a fost pusă în prima jumătate a secolului XIX și care are statut de monument istoric. Și cetățenii, și autoritățile capitalei se pronunță împotrivă.

În opinia lor, după apariția unui edificiu așa de mare, o parte semnificativă a parcului pur și simplu nu va mai exista, o altă consecință va fi dezechilibrul arhitectural și de landșaft în partea centrală a Chișinăului. De aceea clădirea trebuie restaurată, cu menținerea predestinației ei. În plus, trebuie interzise construcțiile în toate parcurile și zonele verzi din oraș, care în anii din urmă au avut mult de suferit în urma înstrăinării teritoriului prin scheme dubioase și corupția persoanelor responsabile.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , Arhitectura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1573
Populația:
1147 locuitori

Halahora de Sus este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Halahora de Jos,  Halahora de Sus, Chirilovca. Satul Halahora de Sus se află la o distanță de 15 km de oraşul Briceni, la 36 km de staţia de cale ferată Ocniţa şi la 223 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1147 de oameni. Prima atestare documentară a satului Holohoreni din ţinutul Hotin datează din mai 1573.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.