|
Reprezentanții majorității grupurilor etnice din Moldova nu intenționează să părăsească țara
Societatea moldovenească și-a acceptat multiculturalismul și multilingvismul, iar majoritatea națională și minoritățile naționale sînt de acord că Moldova este o societate în care diversitatea este binevenită și păstrată.
Despre acest lucru a declarat președintele Agenției pentru Relații Interetnice al Republicii Moldova, Elena Beleakova, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova", la postul de televiziune "NTV Moldova", informează Noi.md
Potrivit ei, acest lucru este confirmat de rezultatele studiului "Etnobarometrul în Republica Moldova în anul 2020", care a fost realizat de Centrul de analiza și investigații sociologice, politice și psihologice CIVIS cu suportul financiar al OSCE cu scopul monitorizării și identificării situației interetnice din Republica Moldova.
La studiu a participat peste 2500 de persoane - reprezentanți ai 7 grupuri etnice din Moldova. La întrebări au răspuns moldoveni, români, ruși, ucraineni, găgăuzi, bulgari și romi din 309 localități urbane și rurale.
Fiind întrebați cît de mult se simt parte a poporului din Moldova, toți respondenții au răspuns: "absolut", iar pe o scară de la 1 la 5 puncte, au dat note de la 3,8 (romii) la 4,8 (moldovenii). Majoritatea respondenților din diferite grupuri etnice simt o legătură cu țara datorită faptului că s-au născut aici, trăiesc în Moldova, sînt cetățeni ai acestei țări, se simt aparținînd culturii și tradițiilor moldovenești.
Întrebați dacă vor părăsi această țară, moldovenii, românii, rușii, ucrainenii, bulgarii și găgăuzii au răspuns negativ. În același timp, 52% dintre romi au spus că nu sînt împotrivă să plece pentru un anumit timp la muncă sau la studii, dar se vor întoarce oricum în țară.
"Rezultatele acestui studiu vor fi discutate cu publicul larg. Intenționăm să organizăm o masă rotundă cu participarea unui număr mare de reprezentanți ai agențiilor guvernamentale, societății civile și mass-media. Acesta este un document recent și foarte important și merită să fie discutat pe larg", a spus Elena Beleakova.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1446
- Populația:
- 689 locuitori
Valea Rusului este un sat din cadrul comunei Pruteni, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Fălești și la 147 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 689 de oameni. Satul Valea Rusului a fost menționat documentar în anul 1446.
Comentarii
(0)