|
Proiect privind animalele de companie: Cum se va permite eutanasierea
Proprietarii de animale vor putea să întrețină, fără acordul vecinilor, cel mult doi cîini sau două pisici dacă locuiesc la bloc și cel mult patru cîini sau patru pisici în cazul în care locuiesc în sectorul particular.
Dacă vor să întrețină mai multe animale de companie, persoanele vor trebui să solicite obligatoriu acceptul vecinilor, transmite IPN.
Totodată, proprietarii vor fi obligați să manifeste un comportament lipsit de brutalitate față de animalele de companie, vor avea obligația să nu le abandoneze și să nu le izgonească. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Arina Spătaru, deputată din partea Platformei DA. Documentul este supus dezbaterilor publice și urmează a fi înregistrat în Parlament.
Arina Spătaru a menționat că obiectivul proiectului este de a micșora numărul animalelor de companie care nu au un adăpost.
„Avem cetățeni mulți care denunță cazuri de atac, cazuri de mușcături, cazuri de sperieturi în cazul cîinilor fără adăpost, pisicilor fără adăpost și avem autoritatea publică locală care în multe cazuri nu are suficiente pîrghii legislative, dar și pîrghii oferite de către Guvern, de către instituțiile abilitate ca să caute și să soluționeze problema.
Noi trebuie să micșorăm numărul acestor animale de companie fără adăpost. În primul rînd, prin perfectarea actelor și punerea la evidență a tuturor animalelor de companie cu stăpîn.
Deci, prin acest proiect de lege noi vom crea o bază de date la nivel național, unde stăpînii animalelor de companie vor merge, se vor înregistra, vor avea acte în regulă, Acum lucrul ăsta se face, dar se face așa, insular, în municipalități mai mari, unde și bugetele sînt mai mari și numărul acestor animale este mai mare", a subliniat autoarea proiectului de lege.
Potrivit proiectului, autoritățile publice locale vor fi obligate să identifice și să înregistreze animalele de companie fără adăpost, să amenajeze din fonduri proprii „refugii provizorii și adăposturi publice pentru animalele fără adăpost".
Totodată, APL-urile vor avea obligația de a asigura, prin servicii specializate, din surse proprii sau din alte surse, asistență medicală veterinară, efectuarea acțiunilor sanitar-veterinare, prevăzute de legislația în vigoare.
„Prevenirea apariției sau creșterii numărului animalelor de companie fără adăpost se efectuează prin metoda sterilizării. Avînd în vedere rolul ecologic al pisicilor, controlul polulației feline fără adăpost se realizează în raport cu necesitățile", se mai arată în document.
Transportarea animalelor de companie în transport public de călători se va permite numai dacă se asigură securitatea pasagerilor – animalele mici se vor transporta în cutii speciale, iar cîinilor agresivi li se va aplica obligatoriu botniță și aceștia vor fi ținuți de lesă din scurt. Documentul stipulează că „transportarea cîinilor periculoși de rasa PitBull, Boerbull, Bandog și metișii lor în transportul public de călători este interzis".
Proiectul de lege mai prevede că „pot fi eutanasiate numai animalele bolnave de o maladie incurabilă, cele bolnave de rabie, iar în cazul legitimei apărări - animalele ce au atacat omul cînd există pericol pentru viață și sănătate, precum și cîinii fără adăpost, ce fac parte din categoria celor agresivi și periculoși, dacă nu sînt adoptați.
Animalele aflate în perioada de sarcină, naștere și alăptare nu se vor eutanasia".
Potrivit documentului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va trebui să desfășoare, în colaborare cu ONG-urile de protecție a animalelor, programe educative ce au drept scop de a preveni cruzimea față de animale.
Totodată, Guvernul va trebui să inițieze procedura de ratificare a Convenției Europene pentru protecția animalelor de companie, semnată la Strasbourg la 23 iunie 2003.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XX
- Populația:
- 911 locuitori
Răzălăi este un sat din cadrul comunei Pepeni, raionul Sîngerei. Satul Răzălăi se află la distanța de 26 km de orașul Sîngerei și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 911 oameni. Localitatea a fost fondată la începutul secolului XX.
Comentarii
(0)