|
Ce riscă șoferii care vor parca pe locurile destinate persoanelor cu dizabilităţi
Mai multe locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi. Deputaţii au votat în lectură finală modificările la legea privind incluziunea socială a persoanelor cu mobilitate redusă.
Astfel, patru la sută din numărul total al locurilor de parcare vor fi destinate gratuit celor cu dizabilităţi.
Alexandru Cebotari are 28 de ani şi nu a mers niciodată pe propriile picioare. Din cauza unei erori medicale care i-a afectat coloana vertebrală, de la doar nouă luni nu a mai putut să meargă. De cinci ani, de cînd este şofer, viaţa lui a devenit şi mai complicată. Alexandru spune că este nevoit să parcurgă sute de metri în scaunul cu rotile, deoarece alţi şoferi parchează pe locurile special amenajate pentru persoanele cu dizabilităţi.
"Problema nu este nici măcar că sînt puţine parcări, dar şi acele care sînt, lîngă magazine, spitale, centre comerciale, toate sînt mereu ocupate de alte persoane. Prima perioadă mă certam cu ei, dar după deja oboseşti să faci asta, oamenii nu înţeleg că nu aşa vrem noi să ne parcăm anume acolo, dar chiar avem nevoie", spune Alexandru.
Pe strada Puşkin, în perimetrul bulevardului Ştefan cel Mare şi strada Columna, sînt patru locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi şi toate erau ocupate de alţi şoferi. Potrivit reprezentanţilor unei asociaţii care îi ajută pe cei cu probleme locomotorii, pe lîngă faptul că locurile de parcare sînt puţine şi deseori ocupate, multe dintre ele nici măcar nu au dimensiunile necesare.
"Noi sîntem pro acestor modificări, persoanele cu dizabilităţi din Republica Moldova întîlnesc un şir de probleme legate de accesul la transportul public. Locurile de parcare obişnuite nu pot fi utilizate de şoferii cu dizabilităţi, ele nu au spaţiul necesar pentru automobil şi scaun rulant", a declarat reprezentantul Asociaţiei "Motivaţia", Victoria Boțan.
Potrivit noilor modificări, şoferii care nu vor respecta marcajul rutier şi vor parca pe locurile destinate persoanelor cu dizabilităţi riscă amendă de pînă la 1500 de lei şi trei puncte de penalizare. Prevederile vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1667
- Populația:
- 2295 locuitori
Marinici este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Heleşteni și Marinici. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Nisporeni și la 82 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2295 de oameni. Satul Marinici a fost menționat documentar în anul 1667.
Comentarii
(0)