19 martie 2021, 17:00 Realitatea moldovenească views 3640
Cum vor activa școlile începînd cu săptămîna viitoare
19 martie 2021, 17:00 Realitatea moldovenească views 3640

Cum vor activa școlile începînd cu săptămîna viitoare

Comisia națională extraordinară de sănătate publică s-a întrunit astăzi, 19 martie, în ședință publică. După aceasta, deciziile adoptate au fost anunțate de către prim-ministrul interimari, Aureliu Ciocoi.

Deși au fost impuse o serie largă de restricții noi, modalitate de activitate în învățămînt nu a fost modificată.

Conform prim-ministrului Ciocoi, decizia de a trece lecțiile în formatul online va fi luată de directorii școlilor împreună cu primarii localităților, în funcție de gradul epidemiologic, scrie diez.md.

Hotărîrea respectivă a fost argumentată prin faptul că în fiecare localitate este o situație diferită privind numărul de infectare cu COVID-19.

Amintim că, din 16 martie, o parte din elevi au revenit la lecții fizice. Conform unei hotărîri anterioare, se va studia pe baza a trei scenarii.

- Pentru localitățile în care se atestă gradul de alertă Cod Verde sau Cod Galben (incidența mai mică de 49 de cazuri COVID-19 la 100 de mii populație în ultimele 14 zile), procesul de studii se va desfășura cu prezența fizică a preșcolarilor, elevilor și studenților în instituțiile de învățămînt, cu respectarea strictă a normelor de sănătate publică privind prevenirea și răspîndirea COVID-19.

- Pentru localitățile în care se atestă gradul de alertă Cod Portocaliu (incidența cuprinsă între 50-100 de cazuri COVID-19 la 100 de mii populație în ultimele 14 zile), procesul de studii cu prezența fizică va fi permis preșcolarilor, elevilor din învățămîntul primar, elevilor din clasele absolvente (a IX-a, a XII-a, a XIII-a), precum și a elevilor din învățămîntul profesional tehnic antrenați la stagiile de practică și a studenților din anii terminali din învățămîntul superior la orele practice. Pentru elevii și studenții din celelalte clase și ani de studii, procesul educațional va fi organizat la distanță.

- Pentru localitățile în care se atestă gradul de alertă Cod Roșu (incidența mai mare de 100 de cazuri COVID-19 la 100 de mii populație în ultimele 14 zile), va fi asigurată participarea zilnică, cu prezență fizică în instituțiile de învățămînt, a preșcolarilor și a elevilor din învățămîntul primar, precum și a unui contingent de 50 % din numărul total de elevi ai claselor absolvente (a IX-a, a XII-a, a XIII-a) și a elevilor și studenților din anii terminali din învățămîntul profesional tehnic și superior. Pentru elevii și studenții din celelalte clase și ani de studii, procesul educațional va fi organizat la distanță.

La momentul de față, 53,48 % din elevi studiază cu prezență fizică, 41,18 % studiază la distanță și 7,91 % au proces educațional mixt.

Chiar dacă sistemul de învățămînt nu a fost atins de noile hotărîri, amintim că astăzi, 19 martie, au fost pronunțate o serie de interziceri: precum nunți, olimpiade, competiții sportive, etc.

De asemenea, a fost redus orarul de activitate al centrelor comerciale, al piețelor și al restaurantelor.

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

scoala , elevi , învăţămînt

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1670
Populația:
1627 locuitori

Javgur este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Javgur, Maximeni și Artimonovca. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Cimișlia și la 75 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1627 de oameni. Satul Javgur a fost menționat documentar în anul 1670.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.