26 februarie 2021, 12:30 Realitatea moldovenească views 2414
Sortarea și prelucrarea deșeurilor: Cît se plătește pentru acest serviciu în România
Foto: noi.md
26 februarie 2021, 12:30 Realitatea moldovenească views 2414

Sortarea și prelucrarea deșeurilor: Cît se plătește pentru acest serviciu în România

Tot mai multe țări își îndeaptă atenția spre prelucrarea și sortarea deșeurilor, ca parte a obiectivului major de protejare a mediului înconjurător, scrie Noi.md.

Cu toții ne dorim să trăim într-un mediu mai curat, mai îngrijit, să respirăm aer nepoluat și să fim siguri de calitatea apei pe care o consumăm zilnic. Depozitarea deșeurilor sub cerul liber, inclusiv a deșeurillor de plastic care în mod normal pot fi reciclate, compromit din start acest obiectiv, important atenționează experții.

 Uzinele de sortare și prelucare a deșeurilor par să propună cele mai bune și sigure soluții în acest sens. Astfel de întreprinderi există peste tot în lume, însă funcționarea și întreținerea lor presupun anumite costuri.

 Spre exemplu stația de sortare a deșeurilor din Iași, România, gestionată de un operat privat, funcționează în baza tarifului achitat de locuitorii municipiului, în valoare de 2 euro de persoană pe lună. Taxa propriu-zisă de sortare a deșeurilor constituie 25 de euro pentru o tonă deșeu. Investiția publică în acest obiectiv a constituit 10 milioane de euro.

Și în R.Moldova, problema reciclării deșeurilor a ajuns în vizorul opiniei publice după ce singura uzină de sortare a deșeurilor mixte din Chișinău a anunțat că se închide, din cauza lipsei de resurse financiare. Uzina sorta 40% din tot deșeul produs de municipiu, astfel diminuînd presiunea asupra gunoiștii de la Țînțăreni. Proiectul a eșuat, spun conducătorii întreprinderii, din cauză că nu au primit cofinanțare de la Primărie, iar alte surse de finanțare nu s-au găsit. Subiectul a stîrnit dezbateri aprinse și în Consiliul Municipal Chișinău.

În timp ce unii consilieri au spus că municipalitatea nu trebuie să sprijine această întreprindere, alții spun că este o sălbăticie să nu promovezi proiecte care au drept scop prelucrarea deșeurilor.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

deşeuri , salarii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1230 locuitori

Zăbriceni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Zăbriceni și Oneşti. Satul Zăbriceni este situat la o distanță de 16 km  de orașul Edineţ, la 14 km de stația de cale ferată Brătușeni și  la 218 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 1230 de oameni. Prima atestare documentară a satului Zăbriceni (cu denumirea Zubriceni) din ținutul Hotin, datează din 17 aprilie 1429. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.