27 ianuarie 2021, 12:30 Realitatea moldovenească views 3674
Moldovei i se impune o datorie externă inexistentă (Doc)
27 ianuarie 2021, 12:30 Realitatea moldovenească views 3674

Moldovei i se impune o datorie externă inexistentă (Doc)

Scrisoare deschisă adresată președinților Republicii Moldova, României și SUA.

Bugetul R.Moldova ar putea fi prejudiciat cu peste 130 de milioane dolari, în urma unor scheme frauduloase puse în aplicare de un grup de juriști și agenți economici din R.Moldova și România. Asupra acestei probleme atenționează Centrul Naţional al Experţilor Judiciari şi Specialiştilor de Performanţă într-o scrisoare deschisă adresată președintelui R.Moldova, Maia Sandu, președintelui României Klaus Iohannis, precum și președintelui SUA, Joe Biden, notează Noi.md.

În scrisoare se menționează că acum 23 ani, în noiembrie 1998, executivul de la Chișinău a apelat la Guvernul României solicitînd furnizarea în regim de urgență a curentului electric, pentru a acoperi deficitul de pe piață, ca urmare a sistării livrărilor de la Centrala Electrică de la Cuciurgan. Furnizările au început imediat și au continuat până în anul 2001.

Contractul a fost semnat în ianuarie 1999 între Compania Națională de Electricitate (CONEL România) și Î.S. „MOLDTRANSELECTRO” Republica Moldova. Acordul stipula şi metoda de achitare pentru energie: transmiterea pachetului de acţiuni deţinut de stat în S.A. “Tirex-Petrol”, a mijloacelor obținute din vânzarea rețelelor de distribuție din Republica Moldova, precum şi a cărbunelui sau a altor mărfuri şi servicii ale unor companii moldovenești.

În aprilie 2001 autoritățile României au decis stingerea creanței în sumă de 31 928 450.00 dolari, înregistrată cu titlu de datorie de către Î.S. „MOLDTRANSELECTRO” Moldova către „Compania Națională de Electricitate” S.A. din România, pentru energia electrică livrată.

Autorii scrisorii atenționează că la momentul desființării Companiei Naționale de Electricitate din România, aceasta datorie a fost stinsă și nicidecum nu putea să fie transmisă către S.C.P.E.E.T. "Termoelectrica" S.A. care ulterior, a separat datoria în două părți, 15.000.000,00 și 17.040.400,00 dolari U.S.D.

Potrivit experților, valoarea totală a prejudiciului material care ar poutea fi adus Republicii Moldova în urma cesionării creanței în valoare de 15.000.000,00 USD precum și vânzării-cumpărării creanței de 17.040.400,38 USD la situația de 29 decembrie 2020, constituie suma de 130.515.259,00 de dolari, care este în creștere permanentă.

Experții afirmă că, deși datoria R.Moldova fost stinsă în baza legii adoptate de statul român, Casa de avocatură Mușat & Asociații, în calitate de lichidator S.C.P.E.E.T. "Termoelectrica" S.A. – România, organizează licitații publice privind vânzarea unor pretinse creanțe restante, inducând în eroare în mod fraudulos agenții economici.

Una dintre companiile care a participat la licitație este și ”LAFARINA-PLUS” S.R.L, care a devenit adjudecatar al creanței în cuantumul de 17.040.400,38 USD, în schimbul sumei de 1.891.484,40 USD. În acest sens, autorii demersului solicită să fie restituită toată suma de bani acumulată de la firma „LAFARINA PLUS” S.R.L., precum și de la alți agenți economici pentru participare la licitații publice cu strigare pentru vânzarea creanței.

Scrisoarea adresată șefilor de stat a fost semnată de Svetlana Melnicenco, director al „Centrului Național al Experților Judiciari și Specialiștilor de Performanță” S.R.L. Autoarea scrisorii propune ca acest subiect să fie pus pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

datorii , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
652 locuitori

Cozeşti este un sat din cadrul comunei Grigorăuca, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Sîngerei și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 652 de oameni. Satul Cozești a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.