29 noiembrie 2020, 09:30 Realitatea moldovenească views 3311
Reguli noi pentru străinii care vor să lucreze în R. Moldova
29 noiembrie 2020, 09:30 Realitatea moldovenească views 3311

Reguli noi pentru străinii care vor să lucreze în R. Moldova

Procesul de angajare a străinilor la muncă în Republica Moldova va suferi modificări. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, în ședința plenară de vineri, un proiect ce prevede anularea obligației angajatorului de a plăti muncitorilor străini un salariu mediu prognozat pe economie.

Pe de altă parte, în legislație ar putea fi introdusă prevederea potrivit căreia, dreptul de ședere provizorie va putea fi prelungit doar pînă la 3 ani consecutiv.

Potrivit proiectului, urmează a fi exclusă obligativitatea autentificării notariale a spațiului locativ în procesul de documentare a lucrătorilor străini.

De asemenea, angajatorul nu va mai fi obligat să achite străinilor un salariu mediu prognozat pe economie, așa cum prevede, în prezent legislația. În conformitate cu modificările prevăzute, cetățeanul străin va prezenta copia contractului individual de muncă, pentru a i se acorda dreptul de ședere în scop de muncă.

Va fi exclus din legislație și alineatul care reglementează modalitatea de documentare a străinilor în scop de muncă în baza Listei ocupațiilor prioritare, aprobată de Guvern.

Printre propunerile incluse în proiect se regăsește și posibilitatea de prelungire a dreptului de ședere provizorie doar pînă la 3 ani consecutiv.

De asemenea, persoana juridică ce va prezenta intenționat acte incorecte sau neautentice autorității competente pentru străini, pentru acordarea sau prelungirea dreptului de ședere în scop de muncă cetățenilor străini aflați provizoriu în Republica Moldova va fi sancționată cu amendă de pînă la 7.500 de lei.

„Proiectul de modificare a cadrului normativ în domeniu urmează să optimizeze procesele de angajare a străinilor la muncă pe piața autohtonă, să elimine lacunele și barierele administrative depistate, cu racordarea prevederilor legislației la necesitățile economiei naționale și respectarea cerințelor tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

munca , lucru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
675 locuitori

Negurenii Vechi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zăzulenii Vechi, Negurenii Vechi, Coşeni și Ţîghira. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Ungheni și la 110 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 675 de oameni. Satul Negurenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1660.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.