24 octombrie 2020, 10:30 Realitatea moldovenească views 3019
Ce este adevărat și ce este minciună în declarațiile Maiei Sandu? (Video)
24 octombrie 2020, 10:30 Realitatea moldovenească views 3019

Ce este adevărat și ce este minciună în declarațiile Maiei Sandu? (Video)

Lidera PAS, Maia Sandu, în cadrul dezbaterilor televizate cu Igor Dodon, înainte de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2016, a demonstrat că poate cu ușurință să renunțe la declarațiile anterioare și să nege faptele evidente, și, de aceea nu este clar cînd ea vorbește cu sinceritate și acționează în mod onest și deschis și cînd minte, este fățarnică și acționează în favoarea propriilor interese.

La aceasta au atras atenția jurnaliștii și observatorii care au analizat dezbaterile cu Maia Sandu și Igor Dodon, desfășurate la 3 noiembrie 2016 la postul de televiziune PRO TV Chișinău, transmite Noi.md.

În cadrul dezbaterilor, Igor Dodon a întrebat-o pe Maia Sandu dacă a zburat cu avionul privat al lui Vladimir Plahotniuc, la care a răspuns negativ: "Nu am zburat".

Atunci Igor Dodon i-a amintit Maiei Sandu că ea, împreună cu premierul de atunci, Vladimir Filat, a zburat la Doha cu avionul privat al lui Plahotniuc, întrebînd cine a plătit pentru asta? Lidera PAS a spus că a zburat atunci în cadrul delegației guvernamentale, iar toate cheltuielile au fost acoperite de guvern și totul a fost legal și transparent.

Igor Dodon a menționat că, potrivit datelor sale, avionul charter a fost achitat în regim privat, în numerar din banii furați de la Banca de Economii, iar zborul a costat 60 de mii de euro. Cu acești bani, ar putea fi întreținute multe școli.

Jurnaliștii au constatat că zborul delegației guvernamentale, despre care vorbește Maia Sandu, a avut loc în perioada 10-12 decembrie 2012 pe ruta Chișinău-Doha-Bruxelles-Chișinău. În același timp, ea a zburat la Doha cu Filat cu un avion privat. Potrivit hotărîrii Guvernului, Cabinetul de miniștri a achitat biletele și hotelul doar pentru doi membri ai Delegației. Călătoria și odihna altor funcționari, inclusiv a Maiei Sandu, Vladimir Filat și Iurie Leancă, au fost finanțate din surse necunoscute.

În cadrul aceleași dezbaterilor televizate, Igor Dodon a amintit Maiei Sandu despre faptul că, în ciuda criticii actuale a oligarhilor, ea a votat pentru desemnarea în funcția de președinte al parlamentului a lui Andrian Candu - finul lui Plahotniuc, dar și a fost membră a trei guverne oligarhice: "Filat, demis pentru corupție, Leancă și Gaburici". În replică, Maia Sandu a votat pentru numirea lui Andrian Candu în funcția de președinte al Parlamentului. Acest lucru este confirmat și de fotografia de la ședința plenară, cînd Maia Sandu votează în acest sens, aflîndu-se alături de Filat și Leancă.

Maia Sandu a numit acest lucru o minciună, menționînd că votul a fost secret, dar faptul votării ei este confirmat de înregistrarea video, din care rezultă că la ședința în plen a parlamentului din 23 ianuarie 2015, a fost supusă votării hotărîrea cu privire la numirea lui Andrian Candu drept președinte al parlamentului, și Maia Sandu votează pentru acest document. Reportajul în care 60 de deputați, inclusiv Maia Sandu, votează public pentru candidatura lui Candu, poate fi găsit și acum pe internet.

Igor Dodon a atras atenția asupra faptului că Maia Sandu a fost alături de oligarhi timp de 7 ani și ei au votat și pentru ea.

"De două ori Plahotniuc a votat personal pentru dvs. pe 30 mai 2013 și pe 18 februarie 2015, ulterior, Plahotniuc și Filat au cerut să voteze pentru Maia Sandu la alegerile prezidențiale", a amintit Igor Dodon.

De asemenea, el a amintit Maiei Sandu despre declarațiile ei unioniste, la care s-a grăbit să renunțe, ca să nu fie asociată cu mișcarea unionistă din Moldova.

"Ați făcut declarații unioniste publice, ați confirmat disponibilitatea de a vota pentru așa-numita "unire", dacă va exista un astfel de referendum, ați spus că veți vota "pentru", a menționat Igor Dodon.

Această declarație a Maiei Sandu, pe care o respinge, o confirmă înregistrarea video din 2 februarie 2016.

"De ce să votăm pentru o persoană care de la bun început merge în alegerile prezidențiale cu ideea lichidării statului său", se întreabă jurnaliștii și observatorii.

În cadrul dezbaterilor precedente, Igor Dodon i-a amintit Maiei Sandu că PLDM, din a cărui echipă a făcut parte, a primit finanțare din banii furați de la Banca de Economii, în timp ce Maia Sandu neagă faptul că ea a fost membră a PLDM în cariera sa.

Igor Dodon a amintit despre campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014, cînd Maia Sandu a devenit deputat, menționînd că această campanie a fost finanțată masiv din banii furați la BEM. Au fost cheltuiți 60 de milioane de lei. De asemenea, au costat scump și consultanții americani, cărora li s-au plătit milioane de lei.

"Mandatul Maiei Sandu a costat 3 milioane de lei în 2014. Acesta a fost de fapt cumpărat cu banii furați de la BEM", a declarat Igor Dodon.

Totodată, Maia Sandu neagă legătura strînsă pe care a avut-o cu Vladimir Filat și cu PLDM.

În cadrul dezbaterilor, Igor Dodon a amintit că în 2014, Vladimir Filat a semnat un contract cu una dintre companiile care prestează servicii de lobby. În replică, Maia Sandu a declarat că nu o interesează, pentru că nu era membră a PLDM. Deși, după cum reafirmă cronica video, Maia Sandu și-a anunțat aderarea la PLDM la 7 septembrie 2014 și făcea agitație electorală, după care în final în urma alegerilor a fost aleasă deputat din partea PLDM.

Observatorii au menționat că Igor Dodon a fost foarte convingător în dezbaterile televizate menționate, iar Maia Sandu ne-a rămas în memorie doar prin isteria sa.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Maia Sandu , Igor Dodon

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
537 locuitori

Ghermăneşti este un sat din cadrul comunei Suhuluceni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 18 km de oraşul Teleneşti şi la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 537 de oameni. Satul Ghermăneşti a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.