13 februarie 2020, 14:00 Realitatea moldovenească views 2911
Vasile Chirtoca: Istoricul Negru se face că n-a înțeles nimic
13 februarie 2020, 14:00 Realitatea moldovenească views 2911

Vasile Chirtoca: Istoricul Negru se face că n-a înțeles nimic

La 3 februarie 2020, site-ul www.noi.md a publicat discursul lui Vasile Chirtoca, consilier în Consiliul Municipal Chișinău, președintel al companiei DAAC Hermes S.A., unul dintre fondatorii Asociației istoricilor și politologilor PRO Moldova, de la conferința internațională organizată de asociația în cauză, în care acesta a atras atenția aupra importanței respectării unității dintre denumirea țării, a națiunii formatoare a statului și a limbii pentru un stat tînăr și slab, care și-a căpătat sau recăpătat statalitatea. Cum era de așteptat, acest discurs nu a fost trecut cu vederea de către românii noștri unioniști. Între altele, istoricul Nicolae Negru a publicat în Ziarul Național un articol cu pretenții de profunzime și argumentare.

Noi am atras atenția domnului Vasile Chirtoca asupra argumentelor istoricului Nicolae Negru și i-am solicitat un comentariu. Iată ce răspunsuri am primit.

- Domnule Chirtoca, N. Negru crede că Dvs. vă preocupați de politica națională, deoarece ați înțeles că banii n-adus fericirea...

Eu am trăit în timpuri diferite, inclusiv pe cînd bani erau puțini, dar asta nu ne împiedică să ne bucurăm de viață. În acest context vreau să atrag atenția istoricului Negru asupra faptului că oamenii care au avut posibilitate să fie fericiți fără a avea bani păstrează această aptitudine și avîndu-i, dar nu continuă să fie fericiți datorită banilor. Majoritatea oamenilor de afaceri din Moldova, aflați într-o atmosferă neoficială, vorbesc despre bani extrem de rar. Dar în cazul dat, adică în discursul ținut la conferință și devenit obiect de atenție a unioniștilor noștri, eu am vorbit anume despre bani, mai exact – despre cauza principală a faptului că țara noastră și, respectiv, cetățenii noștri, au din ce în ce mai puțini bani. Anume unionismul, lipsaeducației patriotice pro-moldovenești constituie principala cauză a faptului, că tinerii pleacă masiv din Republica Moldova, nu cred în viitorul ei, nu creează aici proiecte de dezvoltare, iar țara devine tot mai săracă. Anume lipsa patriotismului moldovenesc al majorității tinerilor care absolvesc școlile "românești" limitează substanțial posibilitățile realizării tuturor reformelor despre care vorbește domnul Negru. Un exemplu grăitor poate fi faptul cum pe parcursul anilor 2000 "principalii juriști" ai țării – membrii Curții Constituționale - cetățeni ai României, de dragul unor interese ale statului vecin, în înțelegerea lor, au comis crime împotriva Republicii Moldova – statul care le plătea salarii și pe care, în virtutea funcțiilor, ei ar fi trebuit să-l slujească. Despre ce reformă a justiției putem vorbi, dacă în țară principalii judecători tratau Legea Fundamentală a Republicii Moldova ca pe o hîrtie fără importanță – ba au pus Declarația de independență, o simplă Hotărîre a Parlamentului, mai presus decît Constituția, ba au născocit suspendarea temporară din funcție a Președintelui, ba "au greșit" niște calcule aritmetice elementare. De ce? Una dintre principalele cauze este faptul că ei se consideră români și-i doare în cot de justiția moldovenească, precum și de reforma acesteia, care îl îngrijorează pe unionistul N. Negru.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Vasilii Chirtoca , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1484
Populația:
2995 locuitori

Giurgiuleşti este un sat şi comună din raionul Cahul. Giurgiuleşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 55 km de orașul Cahul și la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2995 de oameni. Satul Giurgiulești a fost menționat documentar în anul 1484.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.