03 februarie 2020, 10:00 Realitatea moldovenească views 3487
Cum poți avea acces la documentele din Arhiva națională a Moldovei (Video)
03 februarie 2020, 10:00 Realitatea moldovenească views 3487

Cum poți avea acces la documentele din Arhiva națională a Moldovei (Video)

Moldovenii revin la origini. În ultimii ani, interesul populației pentru înaintași și pentru ceea ce numim reconstituirea arborelui geneaologic, este tot mai mare.

Cum pot fi accesate actele, care e procedura și ce facilități pune la dispoziție Arhiva Națională a Moldovei a relatat într-un interviu pentru Noi.md șeful Direcției generale arhivă a instituției, Veceaslav Lupan.

În 2018 a fost finalizată o primă etapă a procesului de digitalizare a documentelor din arhivă, astfel că orice cetățean interesat poate merge în sala de studiu a Arhivei Naționale și căuta informația în format electronic. Deocamdată, actele pot fi accesate doar la sediul Arhivei, întrucît legislația națională conține prevederi ce nu permit stocarea datelor pe o platofrmă deschisă publicul larg.

Sala dispune de șapte computere unde poate fi găsită informația de pe actele originale de arhivă - pe suport electronic. Accesul la aceste servicii de cercetare este gratuit. Se eliberează contra plată doar copia sau fotocopia documentului, precum și alte tipuri de certificate oficiale al instituției.

„În ultimii10-15 ani putem spune că avem o "revoluție genealogică", foarte multă lume se interesează de strămoși, de unde provin și avem solicitanți care vin să-și perfecteze arborele genealogic. Orice persoană care se intersectează de istoria strămoşilor şi îşi doreşte să-şi afle rădăcinile vine şi scrie o cerere şi are acces liber în sala de studiu. În caz că persoana îşi doreşte o copie de extras metrical plăteşte o anumită sumă.

Avem documente pînă în 1918, sînt vreo trei generații în urmă la nivel de bunici, străbunici, în dependență de vîrsta solicitantului", ne-a relatat Veaceslav Lupan.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

arhiva , documente

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
434 locuitori

Constantineşti este un sat din cadrul comunei Goteşti, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cantemir și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 434 de oameni. Satul Constantineşti a fost menționat documentar în anul 1830.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.