|
Moldovenii din Ucraina vor studia în limba moldovenească
Școlile cu predare în limba moldovenească din Ucraina nu vor trece sub tutela României, în ciuda presiunilor la care au fost supuși profesorii acestor instituții.
Într-un document semnat de reprezentanții Ministerului Educației de la Kiev se menționează că etnicii moldoveni din Ucraina vor continua să îți facă studiile în limba moldovenească, întrucît „statul garantează tuturor minorităților naționale dreptul la folosirea și învățarea în limba maternă".
Anterior, reprezentanți ai mediului asociativ românesc au solicitat într-o scrisoare deschisă președintelui Ucrainei să înceapă procedura de unificare a celor două programe școlare existente pentru școlile cu limba română de predare și pentru cele cu limba de predare moldovenească, prin renunțarea la sintagma „limbă moldovenească" în școlile din regiunea Odesa.
Poziția autoritățile de la Kiev în această problemă a fost salutată de președintele Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan", Dumitru Roibu.
„Drepturile moldovenilor trebuie respectate oriunde în lume. Asta se referă și la comunitatea moldovenilor de circa un sfert de milion de oameni, în Ucraina.
Ucraina a dat dovadă de grijă față de cetățenii săi de etnie moldovenească. Nu poate un grup etnic minoritar să impună identitatea sa altui grup majoritar. În regiunea Odesa trăiesc peste 100 mii moldoveni, iar copiii acestora nu pot studia în limba română, pentru că așa este pe placul unor asociații plătite la greu din București. Această frustrare a unor activiști români „de profesie" din Odesa, nu face nimic decît să semene ură interetnică și să creeze noi clivaje și conflicte în regiune".
Roibu a subliniat că denumirea limbii de studiu pentru elevii moldoveni din regiune este una principială și, indiferent de presiuni, trebuie apărată de moldovenii din Odesa.
„Nu înțeleg ce îi încurcă pe românii de acolo să studieze în limba lor, și de ce unii din ei se impun cu atîta ură față de identitatea moldovenilor. Poziția statului ucrainean în această problemă este una corectă. Evident, există restanțe la dotarea școlilor, condițiile de studii pentru elevii moldoveni. Aceste chestiuni trebuie reolvate cît mai curînd", a concluzionat liderul mișcării.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1900
- Populația:
- 231 locuitori
Beleuți este un sat din cadrul comunei Natalievca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Fălești și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 231 de locuitori. Satul Beleuți a fost menționat documentar în anul 1900.
Comentarii
(0)