Vinurile din regiunea Mării Negre, inclusiv Moldova, vor constitui surpriza anilor viitori
Vinurile din regiunea Mării Negre - din ţări precum România, Bulgaria, Republica Moldova, Armenia - vor constitui surpriza plăcută a anilor viitori, consideră oenologul francez Michel Rolland, transmite MOLDPRES.
Renumitul oenolog francez se aşteaptă ca vinurile din Europa de Est, inclusiv cele moldoveneşti, să intre "în lumea de vinuri fine".
Dacă o parte a vinurilor de calitate au început să-i seducă pe străini, o puternică acţiune de promovare din partea statelor din regiunea Mării Negre pentru a şterge stereotipurile negative este necesară, inclusiv pentru a obţine preţuri în raport cu calitatea, estimează responsabili ai unor companii vinicole.
"Sectorul vitivinicol este unul strategic pentru Republica Moldova, aici muncesc peste 200 de mii de cetăţeni ai ţării noastre. Exporturile de produse vinicole se cifrează la peste 220 de milioane de dolari SUA, fiind echivalentul a 25% din exportul total de produse agroalimentare", a declarat, în cadrul Zilei Naţionale a Vinului, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.
"Avem un potenţial imens, care nu este însă exploatat", a menţionat pentru MOLDPRES Gheorghe Arpentin, preşedintele Uniunii Oenologilor din Republica Moldova. El a adăugat că dacă dorim să devenim surpriza plăcută, de care vorbeşte oenologul francez, ar trebui ca plantaţiile de vie să fie aduse în concordanţă cu cele mai înalte exigenţe, să creăm o viţa-de-vie orientată spre calitate. Această refacere a ramurii necesită investiţii de milioane, mai spune Arpentin.
Astăzi este încă destul de dificil de a pătrunde pe piaţa europeană, atît din considerentul tradiţiilor puternice pe care le au statele membre UE în domeniul vitivinicol, cît şi din cauza faptului că nu reuşim să le oferim o alternativă la vinurile lor, afirmă preşedintele Uniunii Oenologilor. De aceea, în opinia acestuia, ar trebui să avem un produs de calitate, după care să ne gîndim la o promovare mai bună.
Republica Moldova a majorat în prima jumătate a anului 2012 cu aproape o treime exportul de băuturi alcoolice, la 92,97 milioane de dolari SUA, dintre care aproximativ 70 la sută au reprezentat vinurile. Trei sferturi din exporturi au mers către piaţa CSI, în special, Federaţia Rusă, Kazahstan, Belarus, Ucraina, iar un sfert din producţie a fost exportată în alte ţări.
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1497
- Populația:
- 1148 locuitori
Mălăieşti este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Tîrzieni și Mălăieşti. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Orhei și la 63 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1148 de oameni. Satul Mălăieşti a fost menționat documentar în anul 1497.
Comentarii
(0)