19 august 2019, 11:20 Realitatea moldovenească views 2930
Mold-street: Schema prin care spirtul din Moldova ajungea materie primă pentru coniacul spaniol şi cel francez
19 august 2019, 11:20 Realitatea moldovenească views 2930

Mold-street: Schema prin care spirtul din Moldova ajungea materie primă pentru coniacul spaniol şi cel francez

Autorităţile din Spania şi Georgia investighează o schemă prin care spritul etilic produs din cereale la o fabrică din Chişinău ajungea printr-o reţea de firme, materie primă pentru contrafacerea brandy-ului spaniol, scrie cotidianul spaniol El Mundo, citat de mold-street.com.

Călătoria unor cisterne cu spirt prin Europa a ridicat suspiciuni cu privire la o posibilă contrafacere a brandy-ului spaniol la nivel internațional. Totul a început în urmă cu cîteva luni, cu o notificare a autorităților vamale georgiene, care au solicitat Spaniei și Franței ajutor în ancheta lor.

Spirtul din cereale livrat ca spirt din vin

Departamentul vamal al Georgiei suspectează că activitățile companiei hispano-georgiene, Iberica Spirits, sînt în centrul fraudei.

Reglementările europene impun ca brandy să fie făcut numai din rachiu de vin, la care se poate adăuga, în orice caz, un procent de distilat de vin.

În cazul investigat, suspiciunea este că brandy se face din alcool extras din cereale, care este de 3-4 ori mai ieftin. După ce a discutat cu autoritățile georgiene, spaniole și a analizat diverse documente, El Mundo a reușit să reconstituie călătoria acelor camioane, ale căror călătorii suspecte datează din 2018.

Fiecare transport începe cu achiziționarea a 23.000 sau 24.000 litri de alcool din Moldova. Achiziţia este făcută de Brina Project LLP din Marea Britanie de la Zernoff SRL, o companie situată în Chișinău.

Zernoff SRL (deţinută de firma românească Viteza Optim SRL cu 78,2%, Denis Cibizov şi Gheorghi Cozoveachin – cîte 10,9%) este specializată în producția cunoscută și sub denumirea de ENA (alcool etilic neutru), fabricat din spirt de cereale.

Din Moldova, camionul duce cisterna la o companie de logistică cu sediul în Sofia, capitala Bulgariei. Compania de aici, numită M&M, nu are nicio legătură cu producția de alcool, deoarece este doar un furnizor de transport și depozite pentru mărfuri.

Documentația primei expedieri din Moldova specifică faptul că conținutul rezervorului este ENA, interzis pentru producţia de brandy.

Cu toate acestea, la cîteva zile după ce a fost depozitat în Bulgaria, același camion cu același spirt merge în Georgia, în orașul Kutaisi. Aici documentația s-a schimbat deja: acum se spune că același vehicul transportă alcool de vin.

Atît cantitățile de lichid din rezervor, cît și plăcuțele de înmatriculare ale camionului și remorca acestuia sînt aceleași care au pornit din Moldova. În acest caz, destinația din Georgia este Iberica Spirits, care este o filială a Altosa, o companie spaniolă cu sediul în Tomelloso (Ciudad Real).

Este aceeași companie britanică care a cumpărat ENA în Moldova, Brina Project LLP, care acum șia vîndut marfa către Iberica Spirits. După ce a petrecut cîteva zile în Kutaisi, camionul pleacă spre Franța sau Spania, unde aceste cisterne au destinația finală.

Iar documentația s-a schimbat din nou: acum se spune că conținutul este coniac de trei sau cinci ani, deși în unele cazuri chiar a fost şi spirt de vin cu care se va face brandy.

Destinatarii finali ai acestor expedieri sînt doi: în Franța, casa Staub, care este și o filială a Altosa și este situată în orașul Saint-Preuil din districtul Cognac; sau la Altosa în Spania. Continuarea articolului citiți pe mold-street.com.

Sursa: www.mold-street.com

Cuvinte cheie:

spirt , materie primă , coniac

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1741
Populația:
1499 locuitori

Sudarca este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sudarca și Braicău. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Dondușeni și la 206 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1499 de oameni. Satul Sudarca a fost menționat documentar în anul 1741.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.