21 mai 2019, 15:10 Realitatea moldovenească views 12564
Filozofia proprietarului unei vile
21 mai 2019, 15:10 Realitatea moldovenească views 12564

Filozofia proprietarului unei vile

Odată cu venirea sezonului cald – numit și "al vilelor" - tot mai des poți vedea oameni încărcați cu unelte de grădinărit, grăbiți să ajungă pe sectoarele lor. Însă noțiunile"vilă"și "vilegiaturist" treptat se transformă. Tot mai des, proprietarii celor 6 ari de teren îi folosesc nu ca pe un lot agricol, ci ca pe un loc de ieșire la natură pentru a se relaxa după viața tensionată din oraș.

"Fazenda" noastră

În pofida faptului că noțiunea de "vilă" a apărut încă în sec. XIX, acest gen de locuințe extraurbane a cunoscut o răspîndire masivă în anii 60-70 ai sec. XX, după ce statul sovietic a început să acorde cetățenilor terenuri de 6 ari pentru lucrări de grădinărit. Mulți proprietari ai acestor terenuri așteptau cu nerăbdare zilele de odihnă sau de sărbătoare, pentru a merge în afara orașului și a grădinări acolo, căci e așa de plăcut să servești la masă bucate și băuturi preparate din legumele și fructele crescute personal. Cu toții ne amintim de dulcețurile și murăturile "din grădina proprie".

Odată cu posibilitatea de a merge în diferite țări și a cunoaște modul de viață al străinilor, am înțeles că acolo puțină lume posedă concomitent locuințe "de vară" și "de iarnă". Este o trăsătură caracteristică mai mult foștilor cetățeni sovietici. Majoritatea europenilor și americanilor preferă să locuiască în suburbii, în case bugetare private, nu în apartamentele scumpe din megalopolis. Reședința lor de iarnă și vară se află în casele extraurbane. În fostele țări ale URSS, inclusiv Moldova, un timp îndelungat multă lume considera normal să stea în apartamentul din oraș pe timp de iarnă, iar cum se face cald – să-și petreacă tot timpul liber pe cei 6 ari din afara orașului.

Azi, care este filozofia proprietarului unei case de vacanță? Se bucură oare de cerere terenurile din localitățile suburbane? Mai cumpără locuitorii capitalei sectoare de teren pentru a face agricultură, ori merg acolo pentru a se odihni de forfota urbană? Și dacă există cererea pentru vile, cine le cumpără?

În timpul pregătirii materialului, jurnalistul Noi.md a încercat să afle niște date statistice, care reflectă cererea pentru acest gen de imobile: s-a redus sau a sporit numărul celor care își doresc propria gospodărie agricolă? În zadar însă: nimeni nu i-a putut oferi această informație. Iar expertul pieței imobiliare, Dumitru Tărăburcă, a menționat în comentariul său, că Moldova are probleme de statistică în ramurile strategice – locuințele de bază, evaluarea imobilelor, administrarea lor etc. Potrivit lui, dacă am încerca să aflăm dinamica sfîntei sfîntelor sistemului informațional moldovenesc - dinamica cererii reale, - vom vedea că ea nu există. De aceea, din păcate, adesea deciziile oficiale ale statului nu se bazează pe date exacte, ci pe opinia neverificată a cuiva.

- În studiul imobiliar al actualei societăți capitaliste, termenul sovietic "vilă", redenumit cu ajutorul regizorilor brazilieni în "fazendă", are o definiție mai exactă - "a doua casă". Nu este una romantică, ci un termen științific care reflectă foarte exact specificul pieței de vile. Aceasta este mai activă dacă dispuneți de "prima casă". În zilele noastre această "prima casă" se confruntă cu o concurență acerbă. În Moldova, clasa de mijloc nu este bine formată, iar cea bogată dispune de alternativa vilei nu la Căinari, ci în Canare, - pe un litoral spaniol sau în cel mai rău caz – bulgăresc. Numărul doritorilor să cumpere vile a scăzut catastrofal.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

vilă

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1538 locuitori

Brînzeni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Brînzeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea este situată la o distanţă de 18 km de Edineţ şi la 219 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1538 de oameni. Prima atestare documentară a satului Brînzeni din ținutul Hotin datează din anul 1606.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.