|
Păreri împărțite privind posibile alegeri anticipate
Păreri împărțite privind posibile alegeri anticipate care ar putea fi organizate în acest an.
Unii comentatori consideră că, dacă vor avea loc, vor fi organizate odată cu alegerile locale și acest lucru va politiza foarte mult scrutinul local, iar alții cred că nu vor avea loc pentru că s-ar contura deja o posibilă alianță de guvernare, transmite IPN.
Jurnalistul Oleg Cosîh consideră că în cazul unor alegeri anticipate, nu crede că vor fi învingători sau perdanți categorici. Cel mai probabil, tabloul va fi aproximativ ca și după alegerile din 24 februarie. „Schimbări radicale pe tărîmul politic nu vom vedea. Noi vedem trendurile partidelor politice, preferințele oamenilor", a menționat jurnalistul. În opinia lui, potențialele alegeri anticipate vor încetini realizarea proiectelor de care are nevoie țara.
Analistul politic Anatol Țăranu este de părere că alegerile anticipate, la această etapă, constituie opțiunea cea mai puțin probabilă. În condițiile actuale, spune Anatol Țăranu, va exista o guvernare de stînga și problema cea mai mare constă în cît de mult va ceda din cursul european Partidul Democrat în favoarea socialiștilor ca să obțină guvernarea. „Acesta e prețul pe care o să-l plătim noi toți pentru refuzul blocului ACUM să participe la formarea guvernării", consideră comentatorul. În opinia lui, dacă vor avea loc, totuși, anticipate, cei mai dezinteresați sînt blocul acum și PSRM, iar cei mai liniștiți din această perspectivă sînt democrații.
Jurnalistul Ion Mischevca crede că alegerile anticipate ca o loterie. „Din punctul meu de vedere, cineva joacă „Ruleta rusească" și se joacă cu focul pentru că la alegerile anticipate din 2001 au venit la putere comuniștii, iar la cele din 2009 – pro-europenii. Aici nu se știe cine va veni la guvernare și va acumula mai multe mandate", a declarat Ion Mischevca la emisiunea „Replica" de la postul de televiziune Prime TV.
Jurnalistul Constantin Olteanu spune că orice partid politic nu poate să pretindă mai mult decît i-a oferit alegătorul. Și în funcție de numărul de mandate, partidul poate pretinde la o parte din guvernare sau la funcții. În opinia lui, dacă alegerile anticipate vor avea loc odată cu cele locale, atunci vor schimba natura scrutinului local. „De obicei, alegerile locale sînt mai personalizate, cei dintr-o anumită primărie nu prea se uită ce se întîmplă în altă parte. Dacă însă se vor suprapune scrutinele, atunci localele vor fi extrem de politizate, partidele vor fi mult mai prezente în sate, iar factorul politic va fi mult mai sălbatic impus cetățeanului", menționează Constantin Olteanu.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Staroverii din Alaska (+Foto)
- Sursa problemelor planetei și omenirii (Video)
- Celulele stem pot fi cultivate de sine stătător - Prin post
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1546
- Populația:
- 4044 locuitori
Goteşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Constantineşti și Goteşti. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cantemir și la 138 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4044 de oameni. Satul Gotești a fost menționat documentar în anul 1546.
Comentarii
(0)