|
Important pentru diasporă. Cum vor putea vota la alegeri?
Spre deosebire de alegerile prezidențiale din 2016, cetățenii R. Moldova care sînt stabiliți peste hotare își vor putea exprima opțiunea de vot la alegerile parlamentare din 24 februarie doar în baza pașaportului sau a livretului de marinar.
Deși la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016 moldovenii din străinătate au putut vota cu paşapoartele expirate, acum regulamentul prevede că votul poate fi exprimat doar în baza actelor valabile, transmite zdg.md.
Acest fapt a nemulțumit mai mulți reprezentanți ai diasporei, care au cerut anterior Guvernului excluderea prevederii care le permite participarea la alegeri doar în baza pașaportului valabil și a livretului marinar.
„Prin acest Apel Public ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu limitarea dreptului la vot a alegătorilor moldoveni din afara țării din cauză că aceștia pot vota doar cu pașaportul pentru intrare – ieșire din țară și nu au dreptul de a vota cu buletinul de identitate. Avînd în vedere faptul că în toamna anului 2018 sînt preconizate alegeri parlamentare, solicităm autorităților abilitate soluționarea urgentă a acestei situații în vederea asigurării dreptului la vot al alegătorilor moldoveni de peste hotare... Atît pașaportul cît și buletinul conține datele de identitate ale cetățenilor, necesare pentru efectuarea votării (nume, prenume, codul numeric personal). De asemenea, în secțiile de peste hotare sînt luate măsuri pentru prevenirea votării multiple, cum ar fi declarația pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă și utilizarea SIAS. Prin urmare, nu există vreo restricție rezonabilă nici pentru autorități la votarea cu buletinul de identitate în secțiile de votare peste hotare", se menționa într-un apel public al diasporei din aprilie 2018.
Totuși, în ciuda apeluri publice și a recomandărilor formulate de mai multe ONG-uri și reprezentanți ai diasporei, CEC a respins propunerea de a permite votarea în diasporă în baza pașaportului expirat, iar Guvernul, la rîndul său, a avizat negativ un proiect de lege în acest sens, înaintat de un grup de deputați la inițiativa diasporei.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1817
- Populația:
- 2098 locuitori
Cenac este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Cenac este unicul sat din cadrul comunei cu același nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Cimișlia și la 84 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2098 de oameni. Satul Cenac a fost menționat documentar în anul 1817.
Comentarii
(0)