24 ianuarie 2019, 17:05 Realitatea moldovenească views 16567
Popovici: Noi nu putem vorbi despre nerecunoașterea diplomelor USMF în străinătate
24 ianuarie 2019, 17:05 Realitatea moldovenească views 16567

Popovici: Noi nu putem vorbi despre nerecunoașterea diplomelor USMF în străinătate

Decizia Israelului de a înăspri condițiile de licențiere a medicilor care și-au făcut studiile în afara țării nu vizează doar Republica Moldova, dar este o cerință firească adresată tuturor celor care studiază în străinătate.

Despre aceasta a comunicat consilierul prezidențial în domeniul Educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, într-un interviu pentru Noi.md. Oficialul a precizat că scopul modificărilor anunțate de statul israelian este de a spori calitatea serviciilor medicale din această țară. Consilierul a făcut referire la datele statistice, care arată că în Israel peste 58 la sută din medici și-au făcut studiile în străinătate, iar dintre aceștia cea mai mare parte - peste 60% sînt medici care au obținut calificarea în spațiul post-sovietic și în Europa de Est - Rusia, Ucraina, Moldova, România, etc.

Pînă în prezent, conform procedurile interne ale Israelului, cei care au obținut diploma în străinătate susțineau un examen de licențiere pentru a practica medicina. Iată cum va fi modificată procedura începînd din acest an:

„Din anul 2019, conform informației de pe site-ul Ministerului Sănătății din Israel, procedura de licențiere a celor care și-au făcut studiile în străinătate (persoane admise începând cu acest an) va fi modificată cu scopul de a înainta cerințe mai mari pentru viitorii medici, va fi pus accentul pe componenta practică. La examenul de licențiere vor fi admiși absolvenții instituțiilor de învățămînt medical din țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) sau din instituțiile acreditate de Federația Mondială pentru Educație Medicală (WFME). Persoanele admise la studii în anii precedenți, adică pînă în 2019, vor susține examenul de licențiere în conformitate cu standardele în vigoare. Este o cerință și o procedură firească înaintată de statul israelian", a relatat Popovici.

În contextul modificărilor anunțate de Israel, afirmă Corneliu Popovici, e nevoie ca Guvernul să întreprindă de urgență măsuri care ar permite racordarea Moldovei la noiile cerințe, care cu siguranță vor spori calitatea studiilor din instituția de învățămînt din Moldova.

„Noi nu putem vorbi despre nerecunoașterea diplomelor eliberate de către Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu" din Republica Moldova, ci de modificarea sistemului de licențiere a medicilor în Israel, care vizează toate statele unde își fac studiile cetățenii din această țară. Pentru noi această decizie este o oportunitate pentru a consolida statutul învățămîntului medical moldovenesc pe piața internațională a serviciilor educaționale. În circumstanțele create Guvernul RM este obligat să întreprindă măsuri urgente – fie pentru a adera la OCDE, ceea ce este dificil, fie pentru a obține acreditare la WFME. Nu poate fi lăsată în voia sorții Universitatea de Medicină", a adăugat el.

De asemenea, e nevoie ca Ministerul Sănătății și Universitatea de Medicină să pună accentul pe componenta practică în pregătirea cadrelor medicale, una din condițiile pe care o înaintează Israelul, mai spune Popovici.

„Sînt sigur că USMF prin capacitățile pe care le are și potențialul științific va trece cu succes orice acreditare, inclusiv internațională, fiind una din cele mai bune instituții de învățămînt superior din Moldova", a conchis consilierul.

Precizăm că în ultimii ani numărul studenților străini care-și fac studiile la Universitatea de Medicină din Moldova a crescut considerabil. Cea mai mare parte a studenților străini sînt anume din Israel.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Corneliu Popovici , diploma

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1789
Populația:
142 locuitori

Cernița este un sat din cadrul comunei Mălăiești din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul grigoriopol și la 75 km de Chișinău. Populaţia satului Cernița alcătuia 142 de oameni în anul 1997. Satul Cernița a fost menționat documentar în anul 1789.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.