08 iulie 2011, 17:14 Realitatea moldovenească views 4855
08 iulie 2011, 17:14 Realitatea moldovenească views 4855

Rezultatele bacalaureatului au demonstrat incompetenţa reprezentanţilor sistemului educaţional din Republica Moldova

Notele joase, lucrările anulate ca urmare a copiatului, fraudele comise de elevi şi profesori confirmă incompetenţa reprezentanţilor sistemului educaţional existent în RM. La această concluzie a ajuns lectorul Universităţii Pedagogice de Stat "Ion Creanga", Andrei Munteanu. Potrivit lui, sistemul educaţional ar trebui să se detaşeze de formele învechite de predare şi să se axeze, în mod special, pe încurajarea elevilor. “BAC-ul ar trebui să-i încurajeze pe copii să înveţe. Atunci cînd educaţia este joasă, evaluarea nu poate fi înaltă”, a precizat el. Potrivit lectorului, materia examenului a fost depăşită şi încărcată cu materie inutilă. „Sigur că lenea, indiferenţa şi lipsa totală de curiozitate sînt principalele cauze ale rezultatelor de acum. Dar sistemul, aşa cum este, nu face decît să provoace aceste lucruri. Ca dovadă, au picat elevi cu medii de 9 si 10, iar nota cea mai frecventă a fost 7”, a spus el.

După părerea lui Munteanu, ministerul ar trebui să nu afişeze rezultatele public, ci să elaboreze o metodă specială prin care acestea ar fi obţinute de fiecare elev în mod individual. „Nu se merită comentarea rezultatelor într-o manieră arogantă, acest lucru exercită o presiune psihologică asupra copilului”, a spus lectorul. Anul acesta, cei peste 31 000 de candidaţi au scris în cadrul sesiunii de BAC aproximativ 143 000 de lucrări. Numărul notelor maxime în 2011 a scăzut de două ori faţă de anii precedenţi. Cea mai frecventă notă a devenit ”7”, care a acumulat 33 % din totalul notelor.


Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
5882 locuitori

Tvardiţa este un sat şi comună din raionul Taraclia. Tvardiţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 44 km de oraşul Taraclia şi la 118 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5882 de oameni. Satul Tvardița a fost înființat în anul 1830.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.