18 mai 2012, 12:00 Realitatea moldovenească views 4445
18 mai 2012, 12:00 Realitatea moldovenească views 4445

UE le-a propus moldovenilor un compromis: nu vă înmulţiţi!

Săptămâna aceasta au continuat dezbaterile în jurul proiectului Legii anti-discriminare, oferit publicului într-o nouă versiune şi cu o nouă denumire. Acum, proiectul se numeşte "Legea cu privire la egalitatea de şanse”. "Uniunea Europeană a mers la un compromis prietenos cu Republica Moldova", a declarat referitor la aceasta prim-ministrul Vladimir Filat.

În ciuda compromisului declarat între autorităţile moldovene şi partenerii lor financiari, această formulare nu a împăcat societatea. În primul rînd, potrivit premierului, în lege se păstrează sintagma "orientare sexuală", chiar dacă numai într-un un singur articol al proiectului, care se referă la discriminarea împotriva minorităţilor sexuale la locul de muncă. "Sper că textul final nu va fi criticat de către cei care s-au pronunţat împotriva introducerii sintagmei "orientare sexuală”. "Noi nu putem acţiona ca în timpul fasciştilor, atîrnînd pancarte cu inscripţia ”pe evrei nu-i primim la lucru”. "Nimeni nu poate fi supus discriminării la locul de muncă", a spus prim-ministrul. Cu toate acestea, argumentul premierului nu este în totalitate corect. Pentru că evreii nu organizau contra fasciştilor mitinguri şi marşuri în sprijinul modului netradiţional de satisfacere a preferinţelor sexuale. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, era vorba despre viaţă şi moarte, iar astăzi – despre gradul de afişare a fricţiunilor intime la locul de muncă. Cum se poate să comparăm astfel de lucruri? Şi ce atribuţie are aceasta cu locul de muncă? Poate are sens să începem a deosebi oamenii nu după nivelul lor profesional, ci după modul lor de a sta pe vasul de closet?

Mai mult decît atît, din cauza unui asemenea articol, pot fi supuşi discriminării profesioniştii "tradiţionali". Să admitem că un specialist cu un nivel slab de pregătire vrea să se angajeze la un loc de muncă şi spune că el e homosexual. Este clar că acesta nu este angajat din cauza lipsei de profesionalism. Dar aici începe scandalul: "Au nedreptăţit un om bun pentru că el, în pat, se comportă netradiţional”. Începe zgomotul în presă, angajatorul neatent este "tîrît" prin instanţe ... În consecinţă, discriminate vor fi persoanele cu o orientare tradiţională, deoarece angajatorii vor fi obligaţi să angajeze membri ai minorităţilor sexuale pentru a nu se împotmoli în scandaluri. Mai departe, prim-ministrul a declarat, săptămîna trecută, că noua versiune a proiectului de lege nu va afecta valorile de familie ale societăţii. "Prevederile legii nu vor afecta familia, care se bazează pe căsătoria clasică între un bărbat şi o femeie, şi nu va afecta procesul de adopţie", a spus el. Cu toate acestea, de Ziua Familiei, care a fost sărbătorită în Republica Moldova în această săptămînă, reprezentanţii minorităţilor sexuale au declarat, în mod deschis, că în viziunea, bunăoară, a Ministerului Protecţiei Sociale, familia este formată din bărbat, femeie şi copil. Dar ei vor să aducă la cunoştinţa ministrului că există şi alte tipuri de familii. Şi chiar au promis să ”ilustreze” aceasta.

Deci, reiese că autorităţile spun una, iar minorităţile sexuale subînţeleg alta – chiar şi astăzi, cînd problema cu legea nu este rezolvată. Ce se va întîmpla atunci cînd Parlamentul va deschide cutia Pandorei, adoptînd acest document? Atacul netradiţionalilor va deveni nu doar obraznic – ei vor decide că în ţara noastră, creştină, totul este posibil şi vor începe şi mai agresiv să submineze familia tradiţională.

Lansînd în Republica Moldova "coloana a cincea", a minorităţilor sexuale, UE, în mod deschis, le dictează moldovenilor condiţia: nu vă înmulţiţi! Şi atunci cînd ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă, spune cuvintele istorice: "Peste cîteva zile, vom fi martorii unui "final fericit" (referindu-se la adoptarea legii de către Parlament), sensul acestei fraze poate fi interpretat destul de clar.


*******

Asociaţia "Pro Familia" consideră că în Moldova nu este necesară adoptarea unei legi anti-discriminare, întrucît există deja 75 de acte normative în acest domeniu. Vicepreşedintele Asociaţiei, Vitalie Marian, a declarat marţi la o conferinţă de presă că "în Republica Moldova există legi suficiente pentru a proteja drepturile anumitor categorii sociale – problema este că nici unul dintre ele nu funcţionează cum se cuvine”. Potrivit lui, ”legea anti-discriminare a fost elaborată pentru a proteja interesele nu a întregii societăţi, ci doar a unei anumite categorii – a homosexualilor”. Marian consideră că "promovarea legii împotriva discriminării este finanţată de către homosexuali, şi nici pe departe de către Guvern pentru a simplifica regimul de vize”. Membrii asociaţiei cheamă conducerea ţării să nu adopte noua lege, dar să execute în mod eficient legile existente care protejează drepturile întregii societăţi.

Autor: Evghenii PETRESCU


Sursa: ko.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
732 locuitori

Bălăşeşti este un sat din cadrul comunei Răculeşti, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Criuleni și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 732 de oameni. Satul Bălășești a fost menționat documentar în anul 1602.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.