31 iulie 2018, 12:30 Realitatea moldovenească views 11066
Românii despre unirea cu Republica Moldova: un fals și inutil subiect
31 iulie 2018, 12:30 Realitatea moldovenească views 11066

Românii despre unirea cu Republica Moldova: un fals și inutil subiect

De peste Prut: Unirea cu Republica Moldova este, din fericire, imposibilă! « Am avut ieri o lungă polemică pe tema unirii cu Republica Moldova.

Mi-am mai spus punctul de vedere pe aici, un punct de vedere care nu este corect politic, nu e simpatic, dar cred că este singurul realist.

România nu se va uni cu Republica Moldova, nu are de ce să se unească cu Republica Moldova, nu merită costurile unei uniri cu Republica Moldova.

Cred că primii interesați de o astfel de aventură politică și economică, cum este unirea cu Moldova, ar fi rușii. Pentru că o improbabilă unire cu Moldova ar destabiliza România, ar duce la ieșirea acesteia din UE și din NATO, la prăbușirea ei economică și practic la o criză în Balcani din care doar Rusia ar avea, pragmatic, de ce să profite.

Unirea cu Republica Moldova este însă, din fericire, imposibilă, din mai multe motive.

1. Republica Moldova și cetățenii săi nu doresc unirea cu România. Procentul unioniștilor este unul scăzut, fluctuînd între 10 și 25 % din societate, în funcție de optimismul sau pesimismul cercetărilor sociologice.

La alegerile de dincolo de Prut, unioniștii obțin însă procente mediocre.

În România, mulți se iluzionează că pro-europenii ar fi și pro-unire. E o iluzie de-a noastră […].

2. România este membru al Uniunii Europene și al NATO. Acest lucru face ca România să nu își poată modifica granițele. Pur și simplu, intrînd în UE și în NATO, am recunoscut actualele frontiere și am renunțat la orice pretenție teritorială de la vecini […].

3. România nu și-ar putea permite să plătească costul economic al acestei uniri.

Gîndiți-vă ce ar însemna doar plata pensiilor la standarde românești pentru basarabeni. Nu mai vorbim de infrastructură, care spre deosebire de România, unde avem probleme cu lipsa autostrăzilor, liniilor ferate modernizate care să asigure marea viteză, aeroporturilor pentru regiunile turistice, etc., este cea sovietică nemodernizată .

Apoi Moldova nu are cu ce să ajute la coplata costului economic al uei uniri. Țara aceasta are vin și…bomboane Bucuria. Bună parte din supraviețuirea economică a Moldovei se datorează relațiilor cu Rusia, relații care s-ar putea încheia însă foarte repede în contextul unirii.

4. Moldova are două probleme greu de rezolvat: problema hard a Transnistriei și problema soft a Comratului. Dacă Transnistria ar putea fi încurajată să își recunoască independența, Comratul ar duce inevitabil, în cazul unirii, la ….federalizarea României.

5. Moldova e foarte diferită. Gîndiți-vă că bună parte din Republica Moldova este rusofonă. Mai ales cea urbană. Apoi gîndiți-vă la faptul că basarabenii sînt creștin ortodocși pe stil vechi, mai apropiați de spiritualitatea rusă decît de cea română.

Majoritatea basarabenilor sînt ortodocși în comuniune cu Moscova. Mitropolia Basarabiei, o încercare a Patriarhiei române de a recupera influența canonică în Republica Moldova, este cu toată pomparea de fonduri venită dinspre România, cu toate eforturile Bucureștiului, un eșec Și un eșec regretabil, care a provocat mai multă lipsă de unitate.

Deci ar trebui să fim realiști, mai ales acum, în anul centenarului Unirii […].

Patriotismul autentic presupune realism.»

Bogdan Duca

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

unire , Romania , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
1080 locuitori

Hansca este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Hansca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ialoveni și la 28 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1080 de oameni. Satul Hansca a fost menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.