06 iulie 2018, 16:56 Realitatea moldovenească views 4053
ADR-urile din ţară vor schimba conceptul de dezvoltare regională
06 iulie 2018, 16:56 Realitatea moldovenească views 4053

ADR-urile din ţară vor schimba conceptul de dezvoltare regională

Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR) din Republica Moldova vor întreprinde mai multe acţiuni necesare pentru schimbarea de paradigmă în acest sector. În urma experienței acumulate pe parcursul a peste zece ani de activitate, reprezentanții agențiilor au pus ieri în discuție un șir de probleme identificate și au propus scenarii pentru evoluția mai bună a domeniului.

Discuțiile au fost ghidate de experți internaționali și naționali, acordând asistenţă Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului în procesul de elaborare a unei noi paradigme a dezvoltării regionale, focusată pe stimularea economică și creșterea competitivității regiunilor.

Directorul ADR Centru, Viorel Jardan, a menționat importanța remodelării cadrului actual de dezvoltare regională și crearea unui mecanism eficient și lucrativ în totalitatea activităților derulate de toate instituțiile implicate în procesul de dezvoltare regională.

La rîndul său, Maria Culeșov, şeful ADR Sud, a relevat că „o agenţie de dezvoltare regională trebuie să aibă o aşa-numită arhitectură internă" şi s-a referit la procedurile derulate în scopul implementării unor proiecte concrete.

Totodată, s-a discutat rolul actual al celei mai importante structuri decizionale la nivel regional – Consiliul Regional pentru Dezvoltare (CRD). Potrivit participanţilor la întrunire, CRD rămîne a fi o structură, din punct de vedere operațional, foarte greoaie, care pune probleme de adunare a cvorumului, dar și care nu reușește să armonizeze suficient de bine interesele actorilor implicați în proces.

Un alt subiect al discuțiilor a fost axat pe elaborarea unui concept de propunere de politică publică a dezvoltării urbane în R. Moldova. Obiectivul politicii noi constă în dezvoltarea unei rețele de poli de creștere/zone urbane funcționale și atractive pentru locuitori, investitori și turiști în ţara noastră.

Experții internaționali au accentuat importanța unor noi soluții, mult mai eficiente pentru cadrul instituțional de dezvoltare regională, care trebuie să țină seama de cele mai bune practici internaționale și de lecțiile învățate, precum și de aspectele de mediu, sociale și de gen.

Asistența experților în elaborarea politicii de dezvoltare urbană și a conceptului noii paradigme de dezvoltare regională, bazate pe competitivitate și dezvoltare economică este posibilă datorită suportului oferit prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

dezvoltarea regională

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1545
Populația:
1009 locuitori

Pojăreni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Pojăreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ialoveni și la 28 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1009 oameni. Satul Pojăreni a fost menționat documentar în anul 1545.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.