04 mai 2018, 10:15 Realitatea moldovenească views 12794
Pericolul turnurilor de telefonie, undelor Wi-Fi și telefoanelor mobile
04 mai 2018, 10:15 Realitatea moldovenească views 12794

Pericolul turnurilor de telefonie, undelor Wi-Fi și telefoanelor mobile

Victor Surugiu

Acum, cînd chiar și preșcolarii utilizează dispozitive mobile de comunicare fără fir, multă lume începe să se întrebe ce influență au aceste tehnologii asupra omului.

NOI.md a încercat să clarifice de ce trebuie să ne ferim, de fapt. Căci în contextul general al emisiilor radio în oraș - este vorba despre operarea simultană a telefoanelor mobile, a posturilor de televiziune și radio, a aparatelor electrice de uz casnic, a cuptoarelor cu microunde, a routerelor Wi-Fi și a liniilor de înaltă tensiune – cota radiațiilor provenite de la stațiile celulare de bază este mai mică de 1%.

Cum să nu "receptezi" radiațiile

În publicația precedentă am stabilit că în prezent numărul insuficient al stațiilor de bază nu mai este o problemă actuală pentru Moldova, deoarece s-a reușit eliminarea celor mai multe "găuri" din acoperirea rețelelor acestora. Reprezentantul conducerii uneia dintre companiile de comunicare mobilă a menționat într-o convorbire neoficială că acest factor este în favoarea securității, căci, cu cît mai puține sînt stațiile, cu atît e mau rău pentru sănătate. Atunci cînd recepția este slabă sau rețeaua nu " prinde", adică stația de bază este prea departe de telefonul mobil, acesta solicită capacitatea maximă a emițătorului, se încălzește și trimite în mod constant solicitări. În căutarea semnalului, aparatul funcționează la limita capacității sale, fapt ce sporește сu mult emisiile lui.

În lista obiectelor ce creează cîmpuri electromagnetice, turnurile de telefonie mobilă se află pe ultimul loc – după stațiile de televiziune și radiodifuziune, radare și alte obiecte de mare capacitate. Ele emit unde electromagnetice într-o anumită rază, în timp ce cele de televiziune, spre exemplu, o fac la 360 de grade în jurul lor. Specialiștii susțin că antenele mobile "luminează" în direcția în care au fost îndreptate, de aceea nu prezintă un pericol pentru sănătatea locatarilor casei pe al cărei acoperiș au fost instalate. Căci locatarii, în cazul dat, se află într-o așa-numită "zonă moartă". Radiațiile antenelor nu-i afectează de loc, deoarece acestea se propagă lateral. Ei vor "capta" radiația numai în cazul în care emițătoarele au fost îndreptate în jos. Același principiu acționează și pe turnurile amplasate în cîmp deschis sau pe stradă.

Dacă stația de bază se află cam la același nivel orizontal, zona de risc este de maximum 30 de metri. Radiația are proprietatea de a se reduce proporțional cu pătratul distanței (dacă distanța de la sursa de radiație s-a dublat, radiația devine de patru ori mai slabă etc.). Așa dar, distanța de cîteva zeci de metri de la stația de bază, practic, oferă o garanție de 100% că lipsesc radiațiile capabile să afecteze sănătatea omului.

Potrivit Agenției Naționale de Reglementare în domeniul comunicațiilor electronice și tehnologiilor informaționale (ANRCETI), zonele de protecție sanitară a turnurilor de telefonie mobilă se stabilesc, de regulă, prin calcul în funcție de capacitatea și tipul antenei. Anterior montării antenei, se calculează ce radiație electromagnetică se va produce în jurul ei, încotro va fi direcționată aceasta, ținînd cont de anumite diagrame este determinată posibila zonă de influență. Toate acestea se iau în calcul la determinarea locului de amplasare a sursei de radiații electromagnetice. Însă în acest caz e imposibil să fie determinate anumite hotare-standard.

Specialiștii Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) recomandă populației să nu împiedice instalarea stațiilor de bază și menționează că sporirea numărului de turnuri celulare și a frecvenței lor duce la reducerea zonei de acoperire și la radiații mai slabe. Reprezentanții Agenției consideră că certificarea echipamentelor și respectarea normelor de igienă garantează siguranța sănătății oamenilor. Potrivit regulatorului, cazurile de necorespundere acestor reguli sînt extrem de rare. Din 50-60 de încălcări depistate anual de ANRCETI, un număr foarte mic ține de încălcările din acest domeniu.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

pericol , telefon

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
911 locuitori

Nicolaevca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Valea Rădoaiei și Nicolaevca. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Florești și la 126 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 911 de oameni. Satul Nicolaevca a fost întemeiat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.