19 aprilie 2012, 14:00 Realitatea moldovenească views 3681
19 aprilie 2012, 14:00 Realitatea moldovenească views 3681

Rogozin: Moldova va trebui să plătească datoriile transnistrene


Foto: susanin.udm.ru 

Moldova va trebui să plătească datoria Transnistriei pentru gazele naturale rusești, în cazul în care Chişinăul nu va recunoaşte Tiraspolul ca partener egal. Acest lucru a fost afirmat la Tiraspol de vice-premierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin la întîlnirea cu membrii asociaţiilor obşteşti din Transnistria, potrivit Dniester.ru.

“În cazul în care Chişinăul nu recunoaşte Tiraspolul, apar o serie de întrebări şi probleme, inclusiv la nivel economic. Spre exemplu, dacă Chişinăul nu recunoaşte Tiraspolul, atunci datoria pentru gazul folosit de către regiunea din stînga Nistrului reprezintă datoria Moldovei şi trebuie achitată. Cum altfel? Este o abordare pragmatică”, a subliniat Rogozin.

Amintim că, datoria pentru gazul rusesc acumulată de regiunea transnistreană până în prezent este de 3,3 miliarde de dolari. Şi asta pentru că în 2009 Smirnov a refuzat să recunoască datoria pentru gazul livrat de Moscova. Mai mult, gazul folosit de către Tiraspol se comercializează la un preţ mai mic decât cel de import, iar liderii regiunii folosesc banii proveniţi de la achitarea facturilor în diferite scopuri, în special pentru acoperirea deficitului bugetar şi realizarea programelor sociale. În plus, Transnistria din 2009 a oprit complet plăţile pentru gazul rusesc.

La 16 aprilie vice-primministrul şi ministrul Economiei al Republicii Moldova, co-preşedintele comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare economică, Valeriu Lazăr, în cursul întîlnirii sale de la Chișinău cu D. Rogozin a declarat că republica pledează în favoarea semnării unui acord separat pentru furnizarea de gaze în Transnistria între Gazprom și "Tiraspoltransgaz "(Transnistria), a cărui datorie pentru gaze, fără penalităţi este de 2 miliarde de 749.5 milioane dolari.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1483
Populația:
1211 locuitori

Peticeni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Satul Peticeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Călărași și la 62 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1211 oameni. Satul Peticeni a fost menționat documentar în anul 1483 cu denumirea Leucăuți.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.