09 iunie 2024, 11:00 Resurse acvatice views 845
Un pod din al Doilea Război Mondial a ieșit la suprafață din cauza secării rîului Nistru
09 iunie 2024, 11:00 Resurse acvatice views 845

Un pod din al Doilea Război Mondial a ieșit la suprafață din cauza secării rîului Nistru

Acest pod, construit la începutul anilor 1940 de către inginerii germani, se află în apropierea satului Lipî, în districtul Kameneț-Podolski din regiunea Hmelnițkii. Acesta traversa afluentul stîng al Nistrului - rîul Ușița - și era așternut cu pavaj de piatră.

În anii 1980, podul a fost inundat din cauza construcției centralei hidroelectrice de pe Nistru și a creșterii apei în bazinul Nistrului, relatează techno.nv.ua

Anterior, podul era accesibil doar scafandrilor, dar acum poate fi văzut cu ochiul liber și chiar traversat pe jos. Această informație a fost publicată în grupul de Facebook „Днестр 1362”.

"Din cauza scăderii nivelului apei în bazinul rîului Nistru, podul inundat a ieșit la suprafață. Este vorba despre rîul Ușița, afluentul stîng al Nistrului. Nivelul apei a scăzut atît de mult, încît s-a deschis un pod vechi din timpul ocupației germane", se arată în postare.

Podul este situat în apropierea satului Lipî din comuna Staroușița. Podul a fost folosit în mod activ pînă în 1980. Potrivit Wikipedia, în 1981, din cauza construcției hidrocentralei de pe Nistru, bazinul Nistrului a început să se umple cu apă, ceea ce a durat șase ani. Acest lucru a dus la inundarea văii rîului Ușița și a mai multor sate învecinate: Ciugor, Ușița, Krivceni, Rakolupințî și Yar Kosikovețki.

Ecologiștii explică secarea anormală a Nistrului și a afluenților săi prin seceta îndelungată și prin funcționarea la capacitate maximă a hidrocentralei de pe Nistru. În unele sate rîul poate fi traversat pe fostul fund. Un nivel critic scăzut al apei se observă și la afluenții Nistrului.

Anterior, Noi.md a scris despre faptul că rîul Nistru de partea Ucrainei seacă și despre cum acest fenomen va afecta Moldova. Vă reamintim că astăzi pe această temă au început discuții moldo-ucrainene.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

pod , Nistru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1546
Populația:
612 locuitori

Blindeşti este un sat din cadrul comunei Sculeni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ungheni și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 612 oameni. Satul Blindești a fost menționat documentar în anul 1546.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.