22 martie 2018, 14:40 Realitatea moldovenească views 13903
Apicultorii vor beneficia de stupi verticali
22 martie 2018, 14:40 Realitatea moldovenească views 13903

Apicultorii vor beneficia de stupi verticali

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) a lansat procedura de selectare a apicultorilor care vor obține cîte 80 de stupi verticali, pentru a demonstra eficiența celor mai bune practici pentru tranziția apicultorilor „de la hobby la business".

Această activitate se încadrează în proiectul „Activitatea demonstrativă și de instruire pentru implementarea stupilor apicoli verticali", implementat de ANARM cu susținerea Proiectului USAID „Agricultura Performantă în Moldova" (APM). În total vor fi distribuiți circa 2000 de stupi verticali la 25 de apicultori din toate regiunile Republicii Moldova.

Pe lîngă transmiterea stupilor verticali, apicultorii selectați vor fi instruiți cum să le gestioneze eficient și vor împărtăși, la rîndul lor, cu alți apicultori experiența acumulată.

Actualmente, în Republica Moldova activează în jur de 6100 de apicultori de diferite categorii profesionale, care îngrijesc circa 195 de mii de familii de albine. De regulă, apicultorii moldoveni utilizează stupii tradiționali, care nu sunt atît de eficienți comparativ cu stupii verticali. Implementarea stupilor verticali le va permite apicultorilor să colecteze un volum mai mare de miere.

Pentru a participa la concursul de selectare, apicultorii trebuie să prezinte pînă la 27 martie 2018, ora 17.00, un set de informații și documente confirmative despre experiența apicolă. Mai multe detalii despre condițiile și cerințele concursului sînt disponibile la linkul https://drive.google.com/open?id=1x4cTSisZXnbwcffUdfpENQZVLiGHjk-m.

În ultimii cinci ani, producerea mierii în Republica Moldova este relativ constantă și constituie circa 5 mii de tone anual. Circa 15 la sută din volumul total de miere produs în Moldova este consumat la nivel local, iar 85 la sută este exportat. Republica Moldova exportă miere preponderent în Uniunea Europeană, în special în România, Italia, Franța, Germania, Spania.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Apicultori , mierea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1671
Populația:
1559 locuitori

Berlinţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Berlinţi şi Caracuşenii Noi. Satul Berlinţi este situat la o distanţă de 14 km de oraşul Briceni, la 12 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 240 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1559 de oameni. Prima atestare documentară a satului Berlinţi datează din septembrie 1671. La acea  dată satul se numea Bîrlinţi şi era în componenţa ţinutului Hotin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.