|
ANRE a aprobat tarife mai mici la gaze
ANRE a aprobat tarife mai mici la gaze. Consumatorii casnici vor plăti 4,70 lei/mc faţă de 5,89 lei cât era. CET-urile centrale vor achita 4,01 lei/mc faţă de 5,00.
Principalii factori care au dus la diminuarea preţurilor la gazele naturale au fost: preţul mediu anual de procurare a gazurilor naturale prognozate pentru anul 2018 şi modificarea cursului de schimb a monedei naţionale.
De asemenea, toţi consumatorii din Republica Moldova care vor achita facturile pentru anul 2018 vor achita cu un miliard 500 milioane lei mai puţin faţă de anul trecut.
"Consumatorii casnici cu un consum lunar de pînă la 30 de metri cubi vor achita 4005 lei pe 1000 de metri cubi sau cu 1087 lei mai puţin faţă de preţul anterior, o descreştere cu 20,1%. Consumatorii casnici cu un consum lunar de peste 30 metri cubi vor achita 4895 de lei pe 1000 de metri cubi sau cu 1043 lei mai puţin faţă de preţul anterior, o descreştere cu 20,3%. Tarifele pentru centralele electrice de termoficare şi centralele termice va fi de 4018 lei pentru 1000 de metri cubi sau cu 983 de lei mai puţin faţă de preţul anterior, o descreştere de 19,7%.
Menţionăm că cauzele care au dus la dimunuarea gazelor naturale a fost preţul mediu de procurare anuală a gazelor naturale importante prognozate pentru 2018 şi, de asemenea modificarea cursului de schimb a monedei naţionale. Aici aş vrea să menţionez că s-au laut în considerare şi devierile pozitive de 270 milioane de lei, care au dus la micşorarea acestui tarif. Aş vrea să mai menţionez că toţi consumatoriii din Republica Moldova, care vor achita facturile pentru 2018 vor achita cu 1 miliard 500 de lei mai puţin faţă de anul trecut. Deci, Practic un miliard, 500 milioane lei vor fi recuperate consumatorilor.
Totodată, aceste tarife sînt valabile pentru întregul an 2018, deci operatorul MoldovaGaz urmează să facă calculele corespunzătoare pentru perioada de la 1 ianuarie, 2018. Începând cu 1 februarie pe pagina web a Agenţiei Naţionale de reglementare energetică au fost plasate toate cifrele şi toate propunerile venite de la MoldovaGaz. Însă, pe parcursul la o lună şi jumătate nu a parvenit nici un calcul în scris sau oficial din partea experţilor energetici cu privire la propunerile de modificare a tarifelor.
Referitor loa propunerile MoldovaGaz, practic nu au fost acceptate în tariful total pentru consumatori 461 milioane lei.
Nu au fost acceptate 36 de milioane din venitul operaţional al sistemului pe transport.
Nu au fost accceptate 136 milioane lei din venitul operatorilor sistemulor de distribuţie.
Nu au fost acceptate din costul furnizorilor la tarife reglementate 10 milioane de lei", a spus Tudor Copaci, director general al ANRE.
Reamintim că MoldovaGaz a depus o cerere către ANRE pentru a revizui tarifele la gaz. Furnizorul a prezentat un raport de venituri și cheltuieli prognozate, în baza căruia vor fi făcute calculele necesare. Furnizorul de gaze a cerut reducerea cu 11,4 la sută. Iar premierul Pavel Filip a declarat în cadrul unei şedinţe de Guvern că există premize pentru a micşora tariful la gazele naturale cu pînă la 20 la sută.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1586
- Populația:
- 1107 locuitori
Bursuceni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţle Slobozia-Măgura și Bursuceni. Localitatea este situată în valea rîului Ciulucul Mic, la o distanţă de 37 km de oraşul Sîngerei şi la 88 km de oraşul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1107 oameni. Satul Bursuceni a fost menționat documentar în anul 1586.
Comentarii
(0)