|
Popovici: Declarațiile unioniste cad sub incidența Codului penal (Video)
Proiectul unionismului a fost gîndit în Moldova de către acele forțe politice care și-au demonstrat incapacitatea de guvernare în ultimii nouă ani.
Poziția aparține consilierului președintelui în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, și a fost exprimată în cadrul unei dezbateri publice la Moldova 1. Potrivit lui, anume acele partide care au provocat falimentul social și economic al țării, astăzi, încurajate de forțe din exterior, promovează lichidarea statului, notează Noi.md.
„Să vedem cine semnează astfel de declarații, să urmărim ce primari din ce partide și să ne întrebăm: cînd anumiți consilieri fac astfel de declarații, ei își depășesc atribuțiile legale, își asumă anumite responsabilități care echivalează cu uzurparea puterii de stat. Ei declară că expun voința unor comunități locale, dar, de fapt își expun propria doleanță. Ceea ce fac acum aceste persoane cade sub incidența Codului penal, întrucît declarațiile respective contravin Constituției, principiilor de integritate, independență și suveranitate a Republicii Moldova", a declarat consilierul.
Totodată, susține Corneliu Popovici, declarațiile unioniste adoptate de aleșii locali cad sub incidența Codului penal în ceea ce privește trădarea de patrie. El a adus drept exemplu cazul României, precizînd că noul cod penal al statului vecin prevede pînă la 20 de ani de închisoare pentru o astfel de infracțiune.
„Dacă citiți atent, aceste declarații deja nu mai sînt pur simbolice. În ultimul timp au apărut tot felul de adresări directe către preșdintele României, către Parlamentul României, ceea ce depășește categoric atribuțiile unor consilier locali sau ale unor primari".
În opinia politologului Valeriu Ostalep, consilierii locali care au semnat declarații unioniste trebuie să conștientizeze că aceste acțiuni înseamnă pierderea suveranității țării, dispariția ei.
„Ce altceva poate fi trădarea de patrie dacă nu să semnezi deschis documente care duc la lichidarea statului? Dar și aspectul moral merită discutat: nu-i înțeleg pe acești oameni care s-au activizat așa peste noapte, niciodată nu i-am auzit să se adreseze autorităților centrale cerînd să fie construit în localitate un drum de exemplu. Dacă încercau să construiască ceva la nivel local și nicio mișcare, nu aș fi avut nimic de ei", a remarcat Ostalep.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1436
- Populația:
- 4103 locuitori
Mașcăuți este un sat şi comună din raionul Criuleni. Localitatea se află pe malul drept al rîului Răut la distanța de 15 km de orașul Criuleni și la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Mașcăuți constituia 4 103 oameni. Satul Mașcăuți a fost atestat documentar în anul 1436.
Comentarii
(0)