07 februarie 2018, 10:30 Realitatea moldovenească views 13354
Parlamentul și Guvernul au stabilit prioritățile comune pentru anul 2018
07 februarie 2018, 10:30 Realitatea moldovenească views 13354

Parlamentul și Guvernul au stabilit prioritățile comune pentru anul 2018

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2019 urmează să fie examinat și adoptat până la finele sesiunii de primăvară 2018. Propunerea a fost formulată astăzi în cadrul primei ședințe comune Parlament – Guvern, prezidată de Președintele Parlamentului Andrian Candu și Prim-ministrul Pavel Filip, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Parlamentul și Guvernul au stabilit obiectivele și prioritățile comune pentru anul 2018, convenind asupra sincronizării acțiunilor. Membrii Cabinetului de miniștri și deputații au discutat despre agenda legislativă și angajamentele față de partenerii de dezvoltare. Între acestea se regăsesc pachetele de legi necesare pentru reforma sistemului judecătoresc, cea a pensiilor, cele din domeniul energetic, drepturile omului, legislația mass-media, lupta împotriva corupției, sectorul financiar-bancar, dezvoltarea infrastructurii drumurilor, obținerea tranșelor II și III ale asistenței macrofinanciare de la Uniunea Europeană etc.

Totodată, președinții comisiilor parlamentare și membrii Cabinetului de miniștri au discutat despre progresul și anumite dificultăți în realizarea Foii de parcurs privind agenda de reforme demarate și a Planului legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru 2018.

Andrian Candu a solicitat respectarea termenelor de transmitere și examinare a proiectelor de legi, menționând necesitatea colaborării comisiilor permanente și a fracțiunilor cu autorii inițiativelor în procesul legislativ.

"Calitatea legilor adoptate și impactul implementării acestora este obiectivul nostru în anul curent. Parlamentul trece la o etapă calitativ nouă în exercitarea controlului parlamentar, prin implementarea noului mecanism de evaluare ex-post. Vom face evaluarea pe dimensiunea juridică și de impact pentru a ne asigura că legile adoptate au un efect benefic asupra cetățenilor. De asemenea, ne vom axa pe implementarea Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare, a Planului pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, precum și a programului actual de guvernare", a declarat Președintele Parlamentului.

La rândul său, Premierul a solicitat sprijinul Parlamentului în aprobarea mai multor proiecte prioritare.

"Sînt absolut convins că, deși suntem în fața unui an electoral, vom reuși dacă vom mări turațiile de la începutul anului, să realizăm mai multe decât până acum. Accentul l-am pus pe prima jumătate a anului. O să găsiți în lista proiectelor prioritare și condiționalitățile din cadrul Acordului privind asistența macrofinanciară pentru tranșa doi și trei, vom face tot posibilul și ne vom uni eforturile pentru ca să fie realizate până la sfârșitul sesiunii Parlamentului", a declarat Prim-ministrul Pavel Filip.

Tradițional, Parlamentul și Guvernul se convoacă în ședință comună la începutul sesiunilor parlamentare. La discuțiile de astăzi au participat președinții comisiilor parlamentare și membrii Cabinetului de miniștri.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

parlament , guvern , priorități

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
172 locuitori

Proscureni este un sat din cadrul oraşului Costeşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Rîșcani și la 209 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 172 de locuitori. Satul Proscureni a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.