10 noiembrie 2017, 10:45 Realitatea moldovenească views 46209
Sfaturi pentru a economisi energia electrică și termică
10 noiembrie 2017, 10:45 Realitatea moldovenească views 46209

Sfaturi pentru a economisi energia electrică și termică

Zilele scurte şi temperaturile scăzute din perioada rece a anului presupun şi un consum mai mare de energie electrică şi termică. Pentru a reduce din cheltuieli, specialiştii din cadrul Agenţiei pentru Eficienţa Energetică au lansat astăzi o campanie de informare a consumatorilor privind metodele de economisire. Datorită implementării acestora, consumatorii casnici reuşesc să economisească lunar sute de lei.

Irina Brăiescu este mama a trei copii. Femeia spune că cheltuielile pentru energia electrică şi cea termică a unei familii numeroase sunt destul de usturătoare. Din această cauză, familia a decis să renunţe la becurile cu incandescenţă şi a trecut la cele LED.

"Au o lumină foarte bună, lumină de zi. Consumul de energie electrică s-a redus practic dublu, în loc de 500 de lei achităm 300 de lei, avînd în vedere că avem în jur de 60 de becuri în întreaga casă", a spus Irina Brăiescu, consumator.

De asemenea, familia reuşeşte să economisească şi la factura pentru energia termică.

"Pentru a economisi energia am hotărât să descoperim toate radiatoarele în casă, astfel pătrunde şi căldura mai uşor în casă şi desigur că pe parcursul zilei beneficiem de lumina soarelui", a zis Irina Brăiescu, consumator.

Una dintre metodele de a economisi energia electrică este sa deschideţi jaluzele și sa vă folosiţi de lumina de zi. De asemenea, Electrocasnicele pe care nu le utilizaţi trebuie scoase din priză, iar după ce v-ați încărcat bateria telefonului mobil, încărcătorul trebuie deconectat de la sursa, experții spun ca lăsat in priza acesta oricum consuma energie electrică.

În cadrul campaniei lansate de Agenţia pentru Eficienţă Energetică au fost împărţine 700 de becuri LED, astfel, consumatorii au fost încurajaţi să renunţe la becurile cu incandescenţă.

"Un bec incandenscent cu o putere de 100 de w, durata căreia de viaţă este o mie de ore costă 9 lei, iar înlocuindu-l cu un bec LED de 12 w cu acelaşi flux luminos durata căreia este de şapte ani, ori 30 de mii de ore economisim în acest timp circa cinci mii de lei", a declarat Alexandru Ciudin, directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

Pe lîngă becuri, trecătorii au fost informaţi şi despre metodele prin care pot să facă economii la energie. Mulţi dintre ei spun că le aplică deja în practică.

"eu din pricina costului pentru energia electrică nu am maşină de spălat, nu am frigider şi mai sunt aparate care sug multă energie, nu am, pentru că este foarte scump".

"noi deconectăm totul din prize, pentru că chiar şi atunci cînd ele nu fucţionează consumă energie electrică".

"Frigiderul l-am luat nou tot de acesta, acela lua 50kw pe lună, dar acesta undeva 25, 30 kw eu pe lună undeva la vreo 49 de kw cu tot cu maşincă, cu totul".

Potrivit datelor statistice oferite de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, volumul energiei electrice livrate consumatorilor în 2016 este de aproape un milion opt sute de mii de kWh.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

sfat , incalzire , energie electrică

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
117 locuitori

Lunga Nouă este un sat din cadrul comunei Crasnîi Vinogradari din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Dubăsari și la 53 km de Chișinău. Populaţia satului Lunga Noua alcătuia 117 oameni în anul 2011. Satul Lunga Noua a fost întemeiat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.