14 octombrie 2017, 13:00 Realitatea moldovenească views 8471
Moldova – unica țară în care se produc medicamente din spirulină
14 octombrie 2017, 13:00 Realitatea moldovenească views 8471

Moldova – unica țară în care se produc medicamente din spirulină

Anghelina Taran

Savanții moldoveni au creat un preparat unic, fără analog în lume, însă în Moldova acesta nu este cunoscut.

Noi pînă în prezent suferim de pe urma reminiscenței trecutului, precum subestimarea propriilor realizări și închinarea în fața a tot ce este străin. Chiar și timp de o pătrime de veac de viață independentă noi nu am învățat să prețuim potențialul intelectual al țării, să-l utilizăm în beneficiul oamenilor și să cîștigăm pe baza lui. Invenția echipei conduse de academicianul Valeriu Rudic este o adevărată mină de aur, ce poate fi utilizată în medicină, zootehnie, fabricarea produselor alimentare, cosmeticelor, furajelor pentru animale, în mod sigur, pentru că totul are la bază componente naturale.

Uimitoarea spirulină

Directorul Institutului de Microbiologie și Biotehnologie al AȘM, academicianul Valeriu Rudic, se ocupă de studierea spirulinei pe parcursul a 35 de ani. În perioada 1982-83, el a făcut un stagiu la Universitatea din Berkeley din SUA (California) și a văzut spirulină sub formă de paste, ciocolată, pastile etc. Produse similare ce conțin spirulină sînt în Japonia, China (acestea fac parte din meniul zilnic al chinezilor și japonezilor), Germania și alte țări. Spirulina este produsă în peste 60 de țări ale lumii. Ea este adăugată în produsele alimentare, cosmetice, este utilizată în medicină.

NOTĂ: spirulina face parte din grupul de cianobacterii și este o sursă de vitamine, enzime și aminoacizi esențiali. Spirulina conține minerale precum fosforul, calciul, magneziu, zincul, cuprul, seleniul. De asemenea, ea conține o cantitate mare de proteine (pînă la 70%) – mai multe decît în ouăle de prepeliță, peștele roșu sau caviarul.

Acest microorganism uimitor a trezit interesul savantului moldovean. Pe atunci, în lume erau efectuate diverse cercetări privind influența componentelor spirulinei asupra diferitor afecțiuni și boli. Spre exemplu, polizaharidele polisulfonate prezente în aceste alge au proprietăți imunomodulatoare, antivirale. Ele previn apariția plăcilor aterosclerotice în cazul aterosclerozei și dezvoltarea cirozei ficatului. Organizația Mondială a Sănătății a numit spirulina drept una dintre mai bogate organisme în substanțe biologic active (ea conține aproape 50 de asemenea substanțe).

Savanții noștri sînt pionieri

„Existau studii științifice ale componentelor separate ale spirulinei, dar nu a fost obținut un preparat din aceste componente, relatează academicianul Valeriu Rudic. Eu, ca medic, pe atunci eram interesat de obținerea preparatelor din spirulină. Există o părere că cea mai utilă este spirulina proaspătă. În realitate nu e așa, pentru că substanțele biologic active ale spirulinei se află în complex. Spre exemplu, proteinele sînt legate de hidrocarburi și lipide, sînt și macrocomplexe, alcătuite din aceste substanțe. De aceea, cînd este utilizată spirulina nativă, doar o parte dintre aceste substanțe este asimilată de organism, iar celelalte sînt eliminate, pentru că organismul nu le poate dezintegra.

Lucrările științifice elaborate în alte țări ne-au fost de mare ajutor, însă noi am mers mai departe. Principala sarcină era să creăm tehnologia. Pe parcursul acestor ani, colegii mei și colaboratorii Valentin Bulimaga, Tatiana, Chiriac, Ludmila Rudi, Liliana Cepoi, Vera Miscu, Liliana Zosim, Daniela Elenciuc, Svetlana Giur au activat în acest domeniu. În primul rînd, noi am obținut standardele biomasei, adică gestionarea problemelor de cultivare a spirulinei în funcție de sarcinile trasate.

A fost elaborată sinteza cu utilizarea diferitor regulatori de creștere, adică era vorba nu doar de cultivarea simplă a cianobacteriilor și microalgelor. De exemplu, era obținută o biomasă cu conținut sporit de aminoacizi sau betacaroten, sau de vitamine etc. Noi am majorat în spirulina cultivată cantitatea de polizaharide, acizi esențiali și alte substanțe folositoare. A fost nevoie de 35 de ani pentru elaborarea acestor tehnologii și obținerea biomasei cu conținut sporit de un element aparte, spre exemplu, de zinc, care este important pentru sistemul imunitar sau seleniu (folosit ca remediu puternic împotriva cancerului, precum și pentru profilaxia unui spectru larg de afecțiuni) sau de vitamina B12 etc.

La etapa următoare noi am elaborat tehnologii speciale de extracție a acestor substanțe biologic active din masa cultivată, purificarea lor, standardizarea și în final am obținut un șir de preparate. Unul dintre ele este cunoscutul BioR®. Poate nu sună modest, dar noi sîntem pionieri în obținerea preparatelor medicinale din cianobacterii și alge. Colegii noștri din Israel care ne-au vizitat au spus: „Noi știm că singura țară în care se obțin medicamente din spirulină este Moldova”.

Continuarea articolului aici.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

savanti , medicamente

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
2137 locuitori

Sadîc este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sadîc și Taraclia. Localitatea se află la distanța de 44 km de orașul Cantemir și la 119 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2137 de oameni. Satul Sadîc a fost menționat documentar în anul 1672.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.