04 octombrie 2017, 09:30 Realitatea moldovenească views 3710
Doar 17% dintre cetățenii țării sînt mulțumiți de viața pe care o duc
04 octombrie 2017, 09:30 Realitatea moldovenească views 3710

Doar 17% dintre cetățenii țării sînt mulțumiți de viața pe care o duc

Salariile și pensiile mici, prețurile mari, sărăcia și corupția sunt principalele probleme de care sunt preocupați cetățenii Republicii Moldova. Doar 8% dintre ei consideră că în țară lucrurile merg într-o direcție bună, 3% se declară mulțumiți de situația economică și doar 17% sunt mulțumiți de viața pe care o duc. Salariul care ar determina cetățenii să rămână în țară constituie 10 mii de lei lunar, ceea ce ar însemna practic dublarea salariului mediu pe economie existent acum. Acestea sunt rezultatele unui sondaj național comandat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul".

Biserica se bucură de cea mai mare încredere – 62% din respondenți. La polul opus se regăsesc instituțiile cu cel mai mic nivel de încredere, precum partidele politice și principalele instituții de stat: Parlamentul, Guvernul și instituțiile de drept. Comparativ cu prima jumătate a anului curent, se înregistrează o scădere a nivelului de încredere în Președinție.

Potrivit sociologului Vasile Cantarji, ratingul celor mai populari politicieni este condus de actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, cu 32,4% încredere, urmat de Maia Sandu – cu 17,8%. Primii doi politicieni au înregistrat o scădere a nivelului de încredere de la începutul anului 2017, pe seama populației chestionate care nu are încredere în nimeni. Ca și în cazul partidelor, niciunul din liderii politici nu înregistrează un raport net pozitiv al încrederii. Acest lucru înseamnă că, în comparație cu sondajul trecut, nu înregistrează creșteri semnificative ale încrederii.

În cazul unor alegeri parlamentare, 68% respondenți sînt siguri că se vor prezenta la vot. Fiecare al patrulea respondent ar vota cu PSRM, 12,2% – cu PAS, 3,1% – cu PDM, 2,9% – cu PPPDA, 2,3% – cu PCRM și 2,0% – cu PPPN. Celelalte formațiuni au înregistrat scoruri sub 1%. Pe de altă parte, 14,9% respondenți au declarat că nu ar vota, iar 34,3% sunt indeciși.

63,3% dintre respondenți consideră că cel mai bine copiii lor se pot realiza în străinătate. Veaceslav Ioniță, expert IDIS „Viitorul", a spus că în prezent se observă apariția premiselor unui nou val de emigrare a populației, determinată de ofertele necompetitive ale pieței de muncă locale, precum salariile mici, banii în plic, instabilitatea sporită, mediu de afaceri problematic etc.

„Dacă primele valuri de emigrație din anii 1990 au implicat populația rezidentă în mediul rural și numeroase orășele mici, atunci în prezent intenția de emigrație este deosebit de pronunțată în municipiul Bălți, unde fiecare al treilea intenționează să plece peste hotare. Asumpția noastră este ca acest val vizează populația marilor orașe, Bălți și Chișinău, pentru care intenția de a părăsi țara se conturează ca o necesitate urgentă pentru perioada imediat următoare", a spus Veaceslav Ioniță.

La capitolul ajutor extern, peste o treime dintre moldovenii chestionați susțin că Uniunea Europeană ajută cel mai mult Republica Moldova, urmată de Rusia – 29,2% și România cu 25,8%.

Chestionarul a fost făcut pe un eșantion de 1109 persoane, în perioada 9 - 20 septembrie curent cu marjă de eroare de plus, minus 2,8%.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

viata , sondaj , cetățean

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1916
Populația:
1263 locuitori

Ursoaia este un sat din cadrul comunei Lebedenco, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cahul și la 186 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1263 de oameni. Satul Ursoaia a fost înființat în anul 1916.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.