|
Proiectul de lege privind votul uninominal a fost înregistrat
Inițiativa legislativă care prevede trecerea la un sistem electoral prin vot majoritar pe circumscripții uninominale a fost înregistrată în Parlament. Proiectul de lege prevede modificări şi completări la Codul Electoral şi la Legea despre statutul deputatului. Documentul va fi trimis spre expertiză Comisiei de la Veneţia. Totodată, va fi supus dezbaterilor publice. Anunţul a fost făcut de președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unei conferințe de presă.
Andrian Candu a spus că proiectul nu va fi propus spre vot în plenul Parlamentului fără o expertiză a Comisiei de la Veneţia şi fără dezbateri publice cu toată societate. Proiectul de lege vine să modifice sistemul electoral al Republicii Moldova în cazul alegerilor parlamentare. Se propune trecerea de la un sistem electoral cu reprezentare proporțională pe liste de partid la un sistem prin vot majoritar pe circumscripții uninominale. În prezent, cei 101 de deputați se aleg în bază de liste de partid, într-o singură circumscripţie naţională. Potrivit proiectului nou, urmează să fie constituite 101 circumscripții electorale, respectiv câte un deputat va fi ales din fiecare circumscripție.
În diasporă circumscripțiile vor fi deschise în baza informațiilor despre repartizarea teritorială şi numărul cetățenilor moldoveni aflaţi peste hotare. Totodată, se propune constituirea circumscripțiilor în stânga Nistrului, însă, potrivit lui Andrian Candu, alegeri parlamentare în stânga Nistrului nu vor fi organizate cît timp nu vor fi asigurate şi respectate toate normele legislative şi de drept în domeniul electoral.
Andrian Candu a spus că de validarea sau retragerea mandatului vor fi responsabile Comisia Electorală Centrală şi Curtea Constituţională. Deputatul ales nu va putea fi revocat din funcţie în primul şi ultimul an de activitate. Revocarea mandatului de deputat se va face prin referendum local în circumscripția care l-a ales, dacă acest lucru este solicitat de 50% din votanții deputatului, plus unul.
Pentru a putea înainta candidatura este nevoie de nu mai puţin de o mie de semnături şi nu mai mult de două mii de semnături. Totodată candidaţii vor trebui să depună un set de acte, printre care şi cazierul de integritate.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1590
- Populația:
- 640 locuitori
Morenii Vechi este un sat din cadrul comunei Valea Mare, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ungheni și la 121 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 640 de oameni. Satul Morenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1590.
Comentarii
(0)