02 martie 2017, 16:47 Realitatea moldovenească views 5742
Apometrele de tip nou ar putea fi instalate începînd cu luna aprilie
02 martie 2017, 16:47 Realitatea moldovenească views 5742

Apometrele de tip nou ar putea fi instalate începînd cu luna aprilie

Furnizorul de apă din Chișinău își propune să înceapă instalarea contoarelor radio, cu o precizie ridicată și citire de la distanță prin tehnologia wirelles, începând cu luna aprilie. La primă etapă apometrele de tip nou urmează să fie amplasate în 100 de blocuri, în care se înregistrează diferențe mari între consumul indicat de contorul comun și cel raportat de locatari în baza apometrelor individuale.

Până la sfârșitul săptămânii urmează să fie finalizat și publicat caietul de sarcini. Directoarea SA „Apă-Canal Chișinău", Veronica Herța, a menționat că prezent la licitație pot participa doar agenții economici care propun contoare verificate metrologic în Republica Moldova. Dar, odată cu intrarea în vigoare a ultimelor modificări la Legea cu privire la metrologie, vor putea fi utilizate pe teritoriul Republicii Moldova și contoarele certificate în UE. „De aceea, am solicitat de la cei de la Metrologie să ne dea registrul celor care au astfel de certificate, ca să existe posibilitatea participării la licitație a cât mai multe companii", a menționat directoarea ACC.

Veronica Herța a mai spus că primele o sută de blocuri în care vor fie instalate apometrele de tip nou sunt cele care înregistrează diferențe mari între consumul indicat de contorul comun și cel raportat de locatari în baza apometrelor individuale. „Sînt blocuri în municipiul Chișinău în care gradul de repartizare constituie 36%, diferența de volum în șase luni ajungând la 500 de mii de metri cubi de apă", a mai spus Veronica Herța.

Instalarea contoarelor noi va fi efectuată din banii întreprinderii, iar pentru dotarea celor o sută blocuri se vor cheltui în jur de 5 milioane de lei. În total pentru instalarea contoarelor de tip nou în cele circa 260 de mii de apartamente din Chișinău e nevoie de 8 milioane de euro. Urmează a fi purtate negocieri și cu partenerii externi în vederea finanțării programului dat.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

apometru , instalare , Apă-Canal

Comentarii

 (1)
  • #1 Vladimir Răspunde Citează selecţia
    Менталитет людей надо менять, чтобы не воровали, контролировать надо каждый месяц ( а не по принципу " кто открыл дверь, того и проверили"), а не влезать в очередные долги на покупку счетчиков ( может это кому-то выгодно???). Кроме того, мы записываем целые кубы, все что свыше (сотни литров) -  оседает в cota parte и оплачивается нами дважды!!! Apa canal и Termoelectrica на это внимания не обращают, по их мнению это "копейки"! А это тоже образут разницу в показаниях!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1540
Populația:
4800 locuitori

Mălăieşti este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cerniţa și Mălăieşti. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Grigoriopol și la 90 km de Chișinău. Populaţia satului Mălăiești alcătuia 4800 oameni în anul 2008. Satul Mălăieşti a fost atestat documentar în anul 1540.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.