|
Sondaj: În turul doi ajung Dodon şi Lupu
La alegerile prezidenţiale, în primul tur, cele mai multe voturi le-ar obţine candidatul socialiştilor, Igor Dodon, dar nu suficiente pentru a fi declarat învingător, fiind urmat de candidatul democraţilor, Marian Lupu. Respectiv, în turul doi confruntarea va fi între aceşti doi candidaţi. Astfel de rezultate arată un nou sondaj al Asociaţiei sociologilor şi demografilor din Republica Moldova, prezentat vineri, 21 octombrie.
84,2% dintre respondenţi consideră că direcţia în care merge ţara este greşită. Ceea ce îi îngrijorează pe respondenţi cel mai mult este sărăcia, nivelul de trai, salariile, pensiile şi indemnizaţiile mici, corupţia, preţurile, dar şi tarifele mari. Peste 48% dintre respondenţi consideră că alegerea directă a preşedintelui va contribui la soluţionarea problemelor ţării, iar 43% sunt de părere că nu va contribui. Mai mult de jumătate din repondenţi declară că sunt puţin interesaţi de politică.
Fiind întrebaţi câtă încredere au în personalităţile politice, respondenţii i-au clasat pe primele trei locuri pe Igor Dodon, pe Maia Sandu, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, şi pe Marian Lupu. Iar la întrebarea dacă duminica viitoare ar fi alegeri prezidenţiale, 40,5% dintre respondenţi au răspuns că ar vota pentru Igor Dodon, 13,2% pentru Marian Lupu, iar 13% pentru Maia Sandu.
În ceea ce priveşte formaţiunile politice, de ce mai mare încredere se bucură Partidul Socialiştilor, fiind urmat de Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Democrat, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, Partidul Politic Partidul Nostru, Partidul Popular European din Moldova şi Partidul Comuniştilor.
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, circa 57% dintre respondenţi ar participa sigur la scrutin. Cele mai multe mandate în legislativ le-ar obţine PSRM, apoi PAS, PDM, PPPN şi PPPDA. Restul formaţiunilor nu ar trece pragul electoral. Fiecare a patra persoană este indecisă pentru cine să-şi acorde votul. Peste 54% dintre respondenţi ar aprecia pozitiv organizarea alegerilor parlamentare în anul curent.
În cazul unui referendum privind vectorul de dezvoltare externă a ţării, 41% sunt pentru UE, iar 44,3% pledează pentru Uniunea Eurasiatică. Restul nu s-au decis sau nu doresc să răspundă.
Sondajul a fost realizat în perioada 9-18 octombrie pe un eşantion de 1569 de respondenţi din 83 de localităţi. Marja de eroare este de 2,4%.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1552
- Populația:
- 713 locuitori
Ciobanca este un sat din cadrul comunei Pănășești, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Strășeni și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 713 oameni. Satul Ciobanca a fost menționat documentar în anul 1552.
Comentarii
(0)