25 septembrie 2016, 10:20 Realitatea moldovenească views 5776
Lege nouă cu privire la jocurile de noroc
25 septembrie 2016, 10:20 Realitatea moldovenească views 5776

Lege nouă cu privire la jocurile de noroc

La indicația Guvernului Ministerul Economiei a elaborat un nou proiect de lege cu privire la desfăşurarea jocurilor de noroc.

Atenţiea deosebită a fost acordată examinării legislaţiei privind organizarea jocurilor de noroc în diferite ţări şi compararea ultimei cu legislaţia în vigoare a acestui gen în Republica Moldova. Au fost determinate probleme principale ce există în această ramură de activitate, precum şi s-au stabilit căile şi instrumentele de soluţionare a lor.

La momentul actual, cadrul normativ de bază care reglementează activitatea jocurilor de noroc este Legea nr.285/1999 cu privire la jocurile de noroc.

În prezent supravegherea, reglementarea şi controlul asupra desfăşurării jocurilor de noroc este efectuată de Ministerul Finanţelor şi Camera de Licenţiere.

In urma analizei situaţiei curente şi a legislaţiei ce reglementează activitatea din domeniu, au fost menţionate probleme principale, ce există, dintre care se evidenţiază:

Nivelul scăzut, chiar pînă la lipsa completă a responsabilităţii sociale a agenţilor economici-operatori în domeniul jocurilor de noroc, ceea ce se exprimă prin amplasarea haotică a sălilor de joc, învecinate cu obiecte de importanţă socială, nemijlocit învecinate cu instituţiile de învăţămînt şi deseori care nu corespund cerinţelor elementare a normelor sanitar-tehnice şi cerinţelor de securitate. Aceasta la fel contribuie la o atragere mai activă a minorilor la jocurile de noroc, ce reprezintă în sine un factor negativ în educaţia generaţiei tinere şi cetăţenilor Republicii Moldova.

Lipsa unui control adecvat din partea statului, în vederea reglementării jocurilor de noroc, ceea ce pune în pericol principiul echităţii (dreptăţii) faţă de toţi participanţii la acest proces, atît a organizatorilor, cît şi a jucătorilor.

Lipsa transparenţei activităţii economico-financiare a agenţilor economici-operatori în domeniul jocurilor de noroc, ceea ce duce la eschivarea achitării impozitelor şi taxelor în bugetul local şi naţional.

Importul în ţară a utilajului uzat pentru desfăşurarea jocurilor de noroc, care în majoritatea cazurilor nu corespunde cerinţelor moderne şi prezintă o barieră în soluţionarea problemei controlului on-line a mijloacelor de joc electronice, conectate la sistemul fiscal unic.

Această situaţie a determinat necesitatea elaborării unui nou proiect de lege cu privire la jocurile de noroc care se va axa pe următoarele principii: responsabilitate socială, transparenţa, atragerea investiţiilor şi dezvoltarea infrastructurii în domeniul jocurilor de noroc.

Au fost determinate criteriile şi principiile clasificării activităţii economice în domeniul jocurilor de noroc, prin reglementarea:

amplasării obiectelor independent de tipul jocurilor de noroc. Jocurile de noroc nu pot fi desfasurate în raza de 200 m pietonale de la instituţiile de invăţămînt de toate nivelele și medicale.

Desfăşurării jocurilor de noroc în dependenţă de tipul acestora (condiţiile de licenţiere). În sala de joc pot fi instalate minimum: - pentru municipii 20 automate de joc cu cîştiguri băneşti; - pentru localităţile în afara municipiilor 10 automate de joc cu cîştiguri băneşti, iar suprafaţa minimă a sălii de joc constituie 500 m p.

Cazinoul va trebui să dispună de o sală de joc special amenajată în care să fie instalate minim: - pentru municipii 6 mese de joc dintre care 2 trebuie să fie rulete; - pentru localităţile în afara municipiilor 4 mese de joc şi 1 ruletă, iar suprafaţa minimă a sălii de joc în cazinou constituie 1000 m p.

Se va interzice importul şi introducerea pe teritoriul ţării a mijloacelor de joc fabricate cu mai mult de 7 ani în urmă.

Se va interzice organizarea oricăror acţiuni publicitare (promoţionale) pentru stimularea jucătorilor la jocurile de noroc, în care are loc atribuirea cîştigurilor în bani, bunuri sau servicii. Se va reglementa mărimea minimă a capitalului social şi asigurarea acestuia cu active. Se va reglementa importul şi circulaţia mijloacelor fixe în domeniul jocurilor de noroc. Se va reglementa cantitatea minimă a mijloacelor fixe de joc la organizatorii jocurilor de noroc.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

joc de noroc , lege , guvern

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1594
Populația:
546 locuitori

Bobletici este un sat din cadrul comunei Coşcodeni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 35 km de oraşul Sîngerei şi la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 546 de oameni. Satul Bobletici a fost menționat documentar în anul 1594.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.